{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jurčević: Razotkrivena velika kriminalna mreža krivotvoritelja novca

F
1.2.2007. u 18:50
0
0
Jurčević: Razotkrivena velika kriminalna mreža krivotvoritelja novca
0
Jurčević: Razotkrivena velika kriminalna mreža krivotvoritelja novca
U velikoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo BiH razotkrivena je kriminalna mreža osoba osumnjičenih za izradu krivotvorenog novca (euri) i njegovo plasiranje u opticaj, uhapšeno devet osoba, te otkivena ilegalna štamparija novca na području Banje Luke, saopćio je večeras u Banjoj Luci glavni tužilac BiH Marinko Jurčević.
Rezultat ove akcije je da je na širem području BiH, odnosno na području RS-a, Unsko-sankog kantona u Federaciji BiH i Distriktu Brčko otkriveno i lišeno slobode devet osoba koje su osumnjičene za organizirani kriminal, proizvodnju i distribuciju krivotvorenog novca.

Od devet osoba, šest je lišeno slobode na širem području Banje Luke, dvije u Brčko Distriktu, jedna osoba je uhapšena na prostoru Usko-sankog kantona, a radi se o sedam državljana BiH, dok su dvojica državljani Srbije.

Jedan broj osoba poznat je policiji od ranije zbog počinjenih krivičnih djela, a posebno osobe sa prostora Srbije, gdje su se i bavile istom "djelatnošću" zbog koje su uhapšene, a 2003. godine u vrijeme akcije "Sablja" u Srbiji prešli na prostor BiH i od tog perioda borave u BiH.

U okviru akcije izvršen je pretres 11 stanova i poslovnih prostora, a pronađena je korištena oprema, štamparija i svi drugi uređaji i materijali koji su korišteni za izradu krivotvorenoh novca.

Pronađen je i oduzet krivotvoreni novac u iznosu od oko 200.000 eura.

Glavni tužilac BiH Jurčević pojasnio je večeras na pres-konferenciji u Banjoj Luci da su u protekla dva dana tim povodom izvedene zajedničke, koordinirane akcije kojima je rukovodilo bh. tužilaštvo, a u kojima su sudjelovali i SIPA, MUP RS-a, MUP Federacije BiH i MUP Brčko Distrikta.

Jurčević je naglasio da se radi o krivičnom djelu organiziranog kriminala kojima se ugrožava sigurnost monetarnog i privrednog sisitema, te nanosi velika šteta BiH i drugim državama, a da će se daljom istragom utvrditi i ukupan iznos novca koji je krivotvoren i kao takav stavljen u opticaj.

Za sada se procjenjuje, kako je naglasio, da se radi o iznosu od 500.000 eura, a također, dosadašnja istraga je pokazala da je ova otkrivena štamparija bila u funkciji u periodu od zadnje dvije godine.

Istaknuo je da se radilo o složenoj i sveobuhvatnoj istrazi, koju je vodilo Tužilaštvo BiH, a u kojoj su bile uključene određene agencije za sprovođenje zakona u BiH, te tužilaštva Hrvatske i Slovenije, a u akciji je evidentirana i određena aktivnosti Organizacije tužilaštava Evropske unije, te Asocijacija policije Evropske unije (EUROPOL).

Jurčević je naglasio da je dosadašnjom istragom utvrđeno da se radi o organiziranoj međunarodnoj mreži krivotvoritelja novca, koja je funkcionirala na području više zemalja, uključujući i jedan broj zemalja EU, u kojima su pripadnici ove zločinačke organizacije vršili plasman i rasturanje krivotvorenog novca.

"Iz tog razloga akciju su podržavali i predstavnici EUROPOL-a", naglasio je Jurečević i istaknuo da je Tužilaštvo BiH duži vremenski period aktivno radilo i koordiniralo ukupne aktivnosti kako bi se akcija provela i kako bi bili pronađeni organizatori, izvršitelji, kao i dokazi koji će biti korišteni za sudsko procesuiranje, počinitelja ovih kaznenih djela u okrivu organiziranog kriminala.

Tokom akcije su primjenjivanje i posebne istražne radnje, potvrdio je Jurčević na pres-konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici obije entitetske policije, SIPA-e, Hrvatske policije, policije Brčko Distrikta, EUROPOL-a, te EUPM-a.

Uhapšene osobe nalaze se u prostorima Suda BiH, a Jurčević očekuje da im bude određen pritvor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: