{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jurčević: Razotkrivena velika kriminalna mreža krivotvoritelja novca

F
1.2.2007. u 18:50
0
0
Jurčević: Razotkrivena velika kriminalna mreža krivotvoritelja novca
0
Jurčević: Razotkrivena velika kriminalna mreža krivotvoritelja novca
U velikoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo BiH razotkrivena je kriminalna mreža osoba osumnjičenih za izradu krivotvorenog novca (euri) i njegovo plasiranje u opticaj, uhapšeno devet osoba, te otkivena ilegalna štamparija novca na području Banje Luke, saopćio je večeras u Banjoj Luci glavni tužilac BiH Marinko Jurčević.
Rezultat ove akcije je da je na širem području BiH, odnosno na području RS-a, Unsko-sankog kantona u Federaciji BiH i Distriktu Brčko otkriveno i lišeno slobode devet osoba koje su osumnjičene za organizirani kriminal, proizvodnju i distribuciju krivotvorenog novca.

Od devet osoba, šest je lišeno slobode na širem području Banje Luke, dvije u Brčko Distriktu, jedna osoba je uhapšena na prostoru Usko-sankog kantona, a radi se o sedam državljana BiH, dok su dvojica državljani Srbije.

Jedan broj osoba poznat je policiji od ranije zbog počinjenih krivičnih djela, a posebno osobe sa prostora Srbije, gdje su se i bavile istom "djelatnošću" zbog koje su uhapšene, a 2003. godine u vrijeme akcije "Sablja" u Srbiji prešli na prostor BiH i od tog perioda borave u BiH.

U okviru akcije izvršen je pretres 11 stanova i poslovnih prostora, a pronađena je korištena oprema, štamparija i svi drugi uređaji i materijali koji su korišteni za izradu krivotvorenoh novca.

Pronađen je i oduzet krivotvoreni novac u iznosu od oko 200.000 eura.

Glavni tužilac BiH Jurčević pojasnio je večeras na pres-konferenciji u Banjoj Luci da su u protekla dva dana tim povodom izvedene zajedničke, koordinirane akcije kojima je rukovodilo bh. tužilaštvo, a u kojima su sudjelovali i SIPA, MUP RS-a, MUP Federacije BiH i MUP Brčko Distrikta.

Jurčević je naglasio da se radi o krivičnom djelu organiziranog kriminala kojima se ugrožava sigurnost monetarnog i privrednog sisitema, te nanosi velika šteta BiH i drugim državama, a da će se daljom istragom utvrditi i ukupan iznos novca koji je krivotvoren i kao takav stavljen u opticaj.

Za sada se procjenjuje, kako je naglasio, da se radi o iznosu od 500.000 eura, a također, dosadašnja istraga je pokazala da je ova otkrivena štamparija bila u funkciji u periodu od zadnje dvije godine.

Istaknuo je da se radilo o složenoj i sveobuhvatnoj istrazi, koju je vodilo Tužilaštvo BiH, a u kojoj su bile uključene određene agencije za sprovođenje zakona u BiH, te tužilaštva Hrvatske i Slovenije, a u akciji je evidentirana i određena aktivnosti Organizacije tužilaštava Evropske unije, te Asocijacija policije Evropske unije (EUROPOL).

Jurčević je naglasio da je dosadašnjom istragom utvrđeno da se radi o organiziranoj međunarodnoj mreži krivotvoritelja novca, koja je funkcionirala na području više zemalja, uključujući i jedan broj zemalja EU, u kojima su pripadnici ove zločinačke organizacije vršili plasman i rasturanje krivotvorenog novca.

"Iz tog razloga akciju su podržavali i predstavnici EUROPOL-a", naglasio je Jurečević i istaknuo da je Tužilaštvo BiH duži vremenski period aktivno radilo i koordiniralo ukupne aktivnosti kako bi se akcija provela i kako bi bili pronađeni organizatori, izvršitelji, kao i dokazi koji će biti korišteni za sudsko procesuiranje, počinitelja ovih kaznenih djela u okrivu organiziranog kriminala.

Tokom akcije su primjenjivanje i posebne istražne radnje, potvrdio je Jurčević na pres-konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici obije entitetske policije, SIPA-e, Hrvatske policije, policije Brčko Distrikta, EUROPOL-a, te EUPM-a.

Uhapšene osobe nalaze se u prostorima Suda BiH, a Jurčević očekuje da im bude određen pritvor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: