Delegacija vladajućih
55

Juratović o posjeti njemačkih parlamentaraca BiH: SPD apsolutno podržava Schmidta

B. R.
Josip Juratović, njemački parlamentarac SPD-a (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Josip Juratović, njemački parlamentarac SPD-a (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Parlamentarac njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Josip Juratović je za Klix.ba govorio o ovosedmičnoj posjeti njemačke delegacije Bosni i Hercegovini - s kim će se susreti, o čemu će razgovarati i šta im je cilj.

Ukazao je da je riječ o delegaciji njemačkog parlamenta koja se zove Grupa prijateljstva sa Zapadnim Balkanom, a koju čine ne samo predstavnik SPD-a, već i predstavnici ostale dvije vladajuće stranke - Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Najavio je da će razgovarati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Juratović je ukazao da će svim spomenutim susretima prisustvovati njemački ambasador Thomas Fitschen.

Osim toga, istakao je da će svaki od članova njemačke delegacije razgovarati s predstavnicima njima sestrinskih stranaka u Bosni i Hercegovini, tako da će se on susresti s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

Teme razgovora

Naveo je da će razgovarati o saradnji te kako mogu pomoći da Bosna i Hercegovina postane članica EU s obzirom na to da se, kako je izjavio, lično zalagao da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u Uniji.

Pitali smo ga da li susret s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa znači to da se naziru novi projekti dvije države ili da su oni već dogovoreni.

"Trgovina je bitna da se Bosna i Hercegovina privredno razvija. Politika i privreda idu ruku pod ruku da bi zemlja imala funkcionalne institucije", odgovorio je, dodajući da je to uslov i za socijalnu stabilnost.

Juratović je za Klix.ba potvrdio i da će Izborni zakon biti jedna od tema razgovora.

"S visokim predstavnikom ćemo razgovarati o njegovom gledištu situacije. Potrebno je da profunkcionišu institucije, jer se samo tada može govoriti i predpristupnim fondovima EU. Nije samo interes Unije da postoje funkcionalne institucije, već je to prije svega interes Bosne i Hercegovine", naglasio je.

Također smo ga pitali koja će biti njegova poruka predsjedniku SDP-a.

"Nikšić i ja smo u stalnom kontaktu. Bitno je da se izdrži u uspostavi funkcionalne vlade. Znam da postoje napadi, da ne dođe do toga", kazao je.

Odnos prema visokom predstavniku

Pitali smo ga i da li se prije posjete Bosni i Hercegovini konsultovao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

"Nismo lično razgovarali. Kao SPD jasno smo izrazili naše ciljeve i to je jednoglasno zaključeno. Tak dokument je smjernica za SPD, pa tako i za samog kancelara Scholza. Ono što vjerovatno vas interesuje jeste da SPD daje apsolutnu podršku visokom predstavniku Schmidtu", zaključio je Juratović.

Ovo je nastavak posjeta njemačkih političara, koje su postale učestalije usljed pogoršanja političke situacije u Bosni i Hercegovini.