Stogodišnjak proslavio rođendan
0

FOTO+VIDEO / Juraj Mesić iz doma "Vitalis" danas je gasio 100 svijeća na torti

Tekst: E. Gorinjac, video: D. Sekulić
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
U domu za stare i nemoćne osobe "Vitalis" u Sarajevu danas je gorjelo 100 svijeća na torti Juraja Mesića, štićenika ovog doma.

Juraj, porijeklom iz Foče, u "Vitalisu" je tek dva mjeseca, ali to nije bila nikakva prepreka da ga svi već zavole i prirede mu fantastičnu proslavu stotog rođendana, uz obilje poslastica i muziku. Proslavi rođendana ovog veoma vitalnog stogodišnjaka prisustvovala je brojna rodbina koja je doputovala sa svih strana svijeta.

Iako iza sebe ima cijelo stoljeće Juraj uopće ne izgleda tako. Izuzetno je duhovit, služi ga dobro pamćenje i dobro zdravlje. Možda se u momentu neće sjetiti koliko tačno ima praunučadi, ali će vam na pitanja o broju svojih potomaka kratko odgovoriti: "To je velika porodica". Međutim, tu je uvijek neko da pripomogne, pa smo tako saznali od njegove rodice da Juraj ima četvero djece, devetero unučadi i desetero praunučadi. I nijednu ženu, dobacuje slavljenik.

Juraj Mesić je i bliski rođak bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, koji je također bio pozvan da prisustvuje današnjem slavlju, ali nije mogao doći.

"Predsjednik Mesić vam se zahvaljuje na informaciji, ali na žalost zbog brojnih obveza nije u mogućnosti doći u Sarajevo. Molimo vas da prenesete iskrene čestitke rođaku Juraju Mesiću uz želju za dobro zdravlje i dug život", odgovorili su iz Mesićevog ureda.

Dobro zdravlja i dugovječan životu Juraju su danas poželjeni mnogi prijatelji i rodbina. Bilo je i onih koji su tražili savjet kako doživjeti stotu, ali Juraj kaže kako nema neki poseban recept, ali da se nikada u životu nije prejedao i konzumirao masnu hranu, dok direktor "Vitalisa" dodaje da Juraj često zna reći da se samo ne treba mnogo sekirati u životu.

Proslavu 100. rođendana Juraja Mesića u "Vitalisu" možete pogledati u video prilogu.