Deutsche Welle
0

"Jung spriječio povlačenja EUFOR-a iz BiH?"

FENA
Njemački ministar odbrane Franz Josef Jung u utorak će doputovati u Bosnu i Hercegovinu, gdje će se u Sarajevu susresti s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom i srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Ministar Jung će u Sarajevu posjetiti i njemačke vojnike u sastavu EUFOR-a.

O razlozima njegove posjete Sarajevu, bivši visoki predstavnik u BiH i CDU-političar Christian Schwarz-Schilling za Deutsche Welle kaže: "Mogu samo reći da je on zastupao jasnu poziciju u Evropskoj uniji i da je osujetio namjere Španije da se EUFOR povuče iz BiH. O tome se uostalom treba raspravljati 10. novembra na sastanku ministara odbrane i vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu. Mislim da Franz Josef Jung igra veoma važnu ulogu kada je u pitanju sudbina EUFOR-a u BiH“, izjavio je Schwarz-Schilling.

Bivši visoki predstavnik u BiH je dodao da se njemački ministar odbrane stalno interesirao za BiH kako bi bolje upoznao situaciju u zemlji. Ministar Jung je od od svih ministara u njemačkoj vladi najviše puta posjetio BiH, zaključio je Christian Schwarz-Schilling.

Jung u BiH stiže iz Prištine gdje će u ponedjeljak poslije podne razgovarati sa zapovjednikom KFOR-a general-pukovnikom Giuseppeom Emilioom Gayom, a nakon toga i s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thaqijem.

Predviđeno je da ministar Jung u Prizrenu posjeti i njemačke vojnike u sastavu KFOR-a.