BiH
0

Jugoslaveni u Srbiji traže status nacionalne manjine

FENA
Subotica
Subotica
Srbijanskoj javnosti najpoznatiji "jugonostalgičar" Blaško Gabrić iz Subotice najavio je da će od novoga predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića zatražiti da zajednici Jugoslavena osigura status nacionalne manjine, objavio je u petak "Građanski list" (GL).

Gabrić je optimist jer se i sam Dulić ovoga tjedna javno izjasnio kao Jugoslaven, prenosi GL, navodeći da se za tu "nacionalnu pripadnost" na posljednjem popisu opredijelilo oko 80.000 građana Srbije.

Citirajući riječi bivšeg predsjednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića, GL navodi da se, strogo pravno gledajući, Jugoslavenima ne može dati status nacionalne manjine.

"Nacionalne manjine postoje samo u onim državama u kojima postoji jedan korpus pripadnika određenog naroda koji ima svoju matičnu državu izvan granica ove države", rekao je među ostalim Vučetić.

S druge strane, direktor službe srbijanske vlade za ljudska i manjinska prava Petar Lađević kaže da takav zahtjev Jugoslavena u Srbiji "zaslužuje pozornost i ne treba ga na brzinu odbaciti".

Blaško Gabrić poduzetnik iz Subotice, nekadašnji predsjednik Stranke Jugoslavena, na svojemu imanju je otvorio tzv. Četvrtu mini Jugoslaviju. Čine je pozornica, nekoliko metara visok pješčani brežuljak - "Triglav" i poveća bara u zemlji - "Jadransko more".

Kao prošlih godina i ove je na tom mjestu u povodu 25. svibnja, Dana mladosti u bivšoj SFRJ, organiziran doček "štafete mladosti" i narodno veselje u povodu toga praznika bivše zajednice "jugoslavenskih naroda".