Konferencija u Sarajevu
0

Jugoistočna Evropa - tranzitno područje za ukradena vozila

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ambasador Norveške u BiH Jan Bratu rekao je danas u Sarajevu da je područje jugoistočne Evrope i dalje tranzitno područje i destinacija za ukradena vozila, ali je situacija bolja nego što je bila prije 10 godina.

"Krađa automobila je prilično isplativo krivično djelo koje je povezano sa organizovanim kriminalom. Krađa automobila na makro planu predstavlja opasnost za javnu bezbjednost i mir, a na mikro planu donosi velike troškove", istakao je Bratu na 5. međunarodnoj konferenciji Bledskog procesa o krivičnom djelu otuđenja vozila.

Cilj ove konferencije je unapređenje državnih struktura za borbu protiv krivičnog djela otuđenja vozila, koordinacija aktivnosti u skladu sa evropskim standardima, dopuna domaćih zakona, unapređenje prekogranićne razmjene informacija, te izgradnja i jačanje domaće mreže između državnih vlasti i privatnog sektora.

Ovaj oblik kriminala predstavlja ozbiljnu prijetnju u cijeloj Evropi, sa finansijskom štetom koja godišnje dostiže milione evra, a evropsko stanovništvo direktno osjeća njegove posljedice kroz povećanje cijena polisa osiguranja.

Načelnik Pododbora sa suzbijanje organizovanog kriminala u Udruženju načelnika policije zemalja jugoistočne Evrope /SEPCA/ Edin Vranj istakao je da bi jedan od zaključaka današnje konferencije trebalo da bude da je SEPCA u poziciji da preuzme koordinirajuću ulogu u Bledskom procesu.

On je podsjetio da je riječ o procesu pokrenutom u regiji i da je upravo zbog toga odgovornost na svim zemljama da grade nacionalni okvir koji povezuje sve aktere uključene u uvoz vozila, registraciju, plaćanje poreza i policiju u slučajevima krađe vozila.

"Očekujemo od zemalja i naših partnera da daju svoje sugestije radi uspješnog provođenja ovog procesa. Današnji zaključci trebaju da uključuju i plan aktivnosti za sljedeće dvije godine, u kojima bi akcioni planovi bili implementirani. Kako obezbijediti koordinaciju i monitoring ovog procesa i kako vršiti procjenu krajnjih rezultata? To su pitanja na koja bismo se trebali fokusirati", naglasio je Vranj.

Prema njegovim riječima, Bledski proces o autokriminalu kao regionalni proces trebalo bi da ima međunarodnu podršku kroz partnerske projekte, ali isto tako i aktivnosti Interpola i Europola.

"Skupa sa našim partnerima i kroz projekte koje provodimo sa ostalim zemljama, Bledski proces će povećati bezbjednost ne samo u zemljama jugoistočne Evrope već i u cijeloj Evropi", naglasio je Vranj.