Još puno posla
136

JP Sarajevo: Kasno smo dobili građevinsku dozvolu za žičaru, radove ćemo završiti za dva mjeseca

Piše: A. Z.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Dugo očekivana Trebevićka žičara od sutra će ponovo biti u funkciji. To znači da će Sarajlije, ali i ostali građani BiH, kao i turisti, moći uživati u vožnji iznad Sarajeva nakon više od 20 godina. Međutim, svi radovi vezani za žičaru nisu završeni, prvenstveno ulaz i izlaz, a iz JP Sarajevo to pravdaju činjenicom da su građevinsku dozvolu dobili tek 1. septembra.

Naš fotograf je zabilježio kakvo je stanje uoči svečanog puštanja u rad.

"Nije sve završeno jer smo građevinsku dozvolu za gornji i donji objekt dobili 1. septembra, to je već pred kraj građevinske sezone, ali imali smo sreću jer je zima bila blaga i nismo radili samo sedam dana. Žičara je završena brzo s obzirom na građevinsku dozvolu, a druge stvari će se završavati usput", kazao nam je izvor iz JP Sarajevo.

Iz preduzeća u čijoj je žičara nadležnosti mole građane za strpljenje, istučući da bi radovi trebali biti kompletirani za dva mjeseca. Međutim, neki jedva čekaju da uživaju u simbolu Sarajeva, ali se žale da im je pristup onemogućen. Tim povodom redakciji portala Klix.ba obratili su se korisnici Centra za zdravo starenje koji su prije nekoliko dana pokušali otići na žičaru, ali su ih u tome spriječile stepenice, odnosno nepostojanje adekvatnog pristupa za osobe koje se otežano kreću ili koje su u kolicima.

"U naredna dva mjeseca će biti još posla oko objekata. Siguran prolaz za putnike će biti osiguran, kao i ulaz na gradilište i izlas iz njega te sam prijevoz. Međutim vanjsko uređenje i uređenje objekata do kraja te upotrebna dozvola za objekte, to će još trajati. Invalidi mogu proći kroz ulicu Hrvatin s druge strane, stepenice su samo privremeno rješenje, a cijeli projekt uređenja stepenica će se raditi tokom ljeta. Međutim, ne znam da li su u obzir uzete potrebe ljudi koji su u kolicima", kazali su nam iz JP Sarajevo.

U planu je i uređivanje puta koji vodi od dolazne stanice prema ostalim dijelovima Trebevića, postavljanje signalizacije i pravljenje mape, ali iz JP Sarajevo ističu da je ovaj drugi dio u nadležnosti drugih ustanova.

Osim toga, u preduzeću vjeruju da će otvaranje žičare biti povod da se otvore neki novi sadržaji, poput igrališta za djecu i adrenalin parkova.