BiH
0

JP Elektroprivreda BiH: Raspoloživa sredstva već su angažovana

FENA
Javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EPBiH) d.d. Sarajevo oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da je proteklih dana u javnost plasirano više netačnih podataka o finansijskim sredstvima kojima raspolaže JP Elektroprivreda BiH koja se nalaze deponovana na računima kod banaka.

"Radi objektivnog informiranja javnosti i transparentnosti poslovanja, JP Elektroprivreda BiH javnost obavještava o sljedećim i jedino tačnim činjenicama. JP Elektroprivreda BiH na računima kod poslovnih banaka ima oročena i sredstva na tekućim računima koja su isključivo namijenjena za likvidno poslovanje JP EPBiH i realizaciju već donesenih, iz ranijih godina, investicionih odluka za ulaganja u razvoj kompanije u visini od 130 miliona KM koje su u toku ili se privode kraju", navodi se u saopćenju.

Istovremeno, JP Elektroprivreda BiH, kako se ističe u saopćenju, ima i nove investicione odluke čija je vrijednost oko 170 miliona KM koje će se realizirati u 2008. godini.

"Sredstva na računima banaka su, prema tome, isključivo namijenjena za likvidno poslovanje kompanije i za realizaciju planskih investicionih odluka i u skladu s računovodstvenim praksama, ta sredstva se ne mogu koristiti u druge svrhe. Radi preciznijeg informiranja, a zbog netačno plasirane informacije u javnosti naglašavamo da postoje i 'sredstva tzv. neutrošene amortizacije' koja se obračunava, ali se ne uplaćuje na bankovne račune i koja služe isključivo za investiciona ulaganja JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo", ističe se u saopćenju JP "Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.