BiH
0

Jovičić: RS je jedina u regionu koja je trajno oduzela imovinu Šarićevog saradnika

FENA
U Republici Srpskoj je, nakon što je Vrhovni sud RS-a potvrdio presudu Zoranu Ćopiću, trajno oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela pranja novca.

"To je prva pravosnažna presuda u regiji u "slučaju Šarić i ostali“ i ujedno najveća zapljena nelegalno stečene imovine na ovim prostorima i šire", ukazao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, nakon što je danas u Banjoj Luci počela dvodnevna konferencija o temi "Pranje novca i finansijske istrage" koju je ovo ministarstvo organiziralo u saradnji s IPA projektom "EU podrška provođenju zakona".

Podsjetio je da entitetska policija ima Jedinicu za finansijske istrage te već i zavidne rezultate.

"Samo u 2013., u odnosu na godinu dana ranije, imamo pet puta više podnesenih izvještaja kada je u pitanju ova oblast i šest puta više zaplijenjene nelegalno stečene imovine", precizirao je Jovičić i dodao da je u RS-u formirana i Agencija za upravljanje oduzetom nelegalno stečenom imovinom, čime je zatvoren ciklus za obavljanje poslova koji su prisutni u svim razvijenim evropskim zemljema.

Suzbijanje krivičnih djela pranja novca i provođenje finansijskih istraga zahtijeva regionalnu, a u nekim slučajevima i transnacionalnu saradnju, rekao je entitetski resorni ministar.

"Oko 70 posto krivičnih djela imaju za cilj imovinsku korist i zemlje moraju da budu osposobljene da detektuju i bore se protiv takvih slučajeva", naglasio je i Burkhard Muhl, predstavnik Evropola.

I Aleksandar Jevšek, predstavnik projekta EU - podrška provođenju zakona, naglasio je da ova krivična djela narušavaju ne samo nacionalu već i internacionalnu finansijsku stabilnost.

"Ako želimo međunarodnu saradnju na krivičnim djelima pranja novca i finansijskim istragama onda je potrebno raditi po harmoniziranim svjetskim normama, jer u suprotnom nema rezultata", naveo je Jevšek.

Načelnik Jedinice za finansijske istrage MUP-a Srbije Aleksandar Milojević je također ukazao na potrebu saradnje u suzbijanju prekograničnog, transnacionalnog kriminala da bi se suzbilo da takva imovina uđe u legalne tokove.

Iskustva o istragama u vezi s pranjem novca i finansijskim istragama s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a (MUPRS), kantonalnih MUP-ova u FBiH, policije Brčko Distrikta i SIPA-e, te predstavnicima pravosudnih institucija razmijenit će i predstavnici MUP-a Srbije, hrvatskog USKOK-a, Kancelarije za sprječavanje pranja novca Republike Austrije i Evropola.