BiH
0

Jovićeva čestitka Hrvatskoj izazvala reakcije u RS-u

NINA
Ivo Miro Jović
Ivo Miro Jović
Čestitka hrvatskom rukovodstvu koje slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ive Mira Jovića izazvala je osude i oštre reakcije u Republici Srpskoj.

Predsjednik RS-a Dragan Čavić i srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac ocijenili su kontraproduktivnom i neumjesnom čestitku koju je hrvatskom rukovodstvu poslao predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović.

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović ponaša se kao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, a ne predsjednikom cijele BiH, pa time i blizu 100 hiljada protjeranih i preživjelih Srba, koji su se naselili u RS-u, a koja je sastavni dio BiH”, kazao je Čavić.

Reagirajući na čestitku hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH, Čavić je ocijenio neumjesnom i podsjetio da je “u hrvatskoj akciji Oluja izvedenoj prije deset godina izvršeno etničko čišćenje Hrvatske”.

Srpski član u Predsjedništvu BiH Borislav Paravac upozorava da ocjene navedene u čestitki šefa BiH Ive Mira Jovića nisu dobrodošle za Srbe koji žive u BiH, među kojima su porodice i potomci stradalih i protjeranih krajiških Srba u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja.

On podsjeća da je u hrvatskoj akciji Oluja samo za nekoliko dana ubijeno blizu dvije hiljade i protjerano oko 250 hiljada Srba iz tadašnje tzv. Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović je u čestitki hrvatskom rukovodstvu naveo, između ostaloga, da je “oslobođenje stare prijestolnice Knina kao i velikog prostora suverene Republike Hrvatske - kolosalna vojna pobjeda, koja je doprinijela konačnom porazu agresora i zajednički ubrzala završetak vojnih operacija i u BiH”.