BiH
0

Jovanu Divjaku dodijeljena nagrada za mir "Takunda"

FENA
Asocijacija CESVI dodijelila je Jovanu Divjaku u Bergamu, Italija, u kategoriji "Ličnost godine" nagradu Takunda za autentičnost i kontinuitet angažovanja za mir i suživot na zapadnom Balkanu.

Toni Capuozzo, italjanski novinar, prilikom uručivanja nagrade predstavio je Jovana Divjaka ratnim i poslijeratnim simbolom vjernosti univerzalnim idealima čovječanstva i zaslužnim borcem za prava čovjeka na slobodu i život u miru, toleranciju, sigurnost i blagostanje. Međunarodno priznati novinar Capuozzo jedan je od onih koji imaju posebno mjesto u ratnoj historiji Sarajeva. Maja 1992. iz grada je izveo na liječenje u Italiju četveromjesečnog Kemala Karića, koji je od posljedica ranjavanja ostao bez noge.

Izražavajući zahvalnost, Divjak je istaknuo da nagradu Takunda želi podijeliti sa svima koji se poslije ratne tragedije u kojoj su djeca najveći stradalnici zalažu za prevazilaženje posljedica rata, učvršćivanje mira, istinu i pravdu te civilizacijske puteve pomirenja naroda izmanipuliranih za nacionalističke projekte na zapadnom Balkanu.

Nagrada Takunda ustanovljena je prije pet godina, kada je mlada afrička HIV pozitivna majka zahvaljujući lijekovima dobivenim od Asocijacije CESVI rodila zdravog dječaka Takundu.

Asocijacija CESVI od 1985. godine raznim projektima pomaže unesrećenima i obespravljenima na četiri kontinenta, najviše u Latinskoj Americi i Africi.

U Bosni i Hercegovini je prisutna od 1994. godine u projektima humanitarne pomoći, rekonstrukcije ekonomske podrške i razvojnim projektima.