BiH
16

Jovanović: SDP i SDA u Tuzli se ponašaju neodgovorno i neozbiljno

Piše: D. Brkić
Kriza vlasti potresa najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH, koji od 8. februara nema izvršnu vlast. U međuvremenu održano je niz sastanaka Kolegija Skupštine TK, faktički raspisan konkurs za prijedlog novog mandatara, ali uprkos činjenici što je lista prijedloga zatvorena 28. februara još uvijek nije odlučeno ko će uzeti vruć krompir u ruke i voditi Vladu TK do predstojećih općih izbora u BiH.

Navodno, u igri za mandatara ostali su Bahrija Umihanić, Edin Osmanbegović i Muhamed Murselović.

No, predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić ponovo je pozvao civilni sektor, nevladine organizacije i druge aktere društvenog života da dostave svoje prijedlog za mandatara.

Da li je posrijedi kršenje Ustava TK? Samostalni zastupnik u Skupštini TK Zoran Jovanović kaže kako po članu 193. Poslovnika o radu, mandatara imenuje politička partija koja ima najviše zastupnika ili politička partija koja je sposobna obezbjediti većinu u Skupštini TK.

"Predložio sam 24. februara da oformimo koncentracijsku vladu koja bi imala podršku svih 35 zastupnika u Skupštini TK. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, ali se SDP u petak 28. februara ogradio od toga. Po Poslovniku o radu je jasno ko predlaže mandatara, a smatram kako se vodeće stranke u TK, SDP i SDA, ponašaju neodgovorno i neozbiljno. Opet se ne sluša glas naroda", kaže Zoran Jovanović.

U radu Vlade TK moraju učestvovati predstavnici svih konstitutivnih naroda shodno popisu stanovištva u BiH iz 1991. godine. S obzirom na raspodjelu funkcija u kantonalnoj vlasti, novi mandatar mora biti bošnjačke nacionalnosti.

"Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić mora javno reći ima li ili nema rješenja za novonastalu situaciju. Situacija oko imenovanja mandatara se razvodnjava, a opravdano sumnjam kako se to radi u cilju politizacije i instrumentalizacije. Politika je veoma duboko involvirana u cijeli proces, a oni koji to čine ne trebaju zaboraviti da su zastupnici ti koji biraju vladu", kaže Besim Imamović, zastupnik Stranke za BiH.

Zastupnik HDZ-a BiH Mijo Krešić kaže kako ta politička opcija neće praviti nikakve ustupke na štetu hrvatskog naroda.

"Neka imenuju mandatara sukladno Ustavu TK. HDZ BiH odražava volju 80 posto građana hrvatske nacionalnosti na ovom području i naši glasači se od nas nisu ogradili. Promjene su potrebne na svim razinama, ali HDZ BiH nije spreman na ustupke koji će naštetiti narodu koji predstavljamo", kaže Krešić.

Građani su jasno poručili da žele vladu eksperata koju će sačinjavati nestranački, nekorumpirani i nekompromitovani kadrovi. Drugačiji odabir doveo bi, kako je najavljeno, do još žešćih demonstracija u Tuzlanskom kantonu.