{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jovanović: Karadžićev cilj bio ostanak u zajedničkoj državi

26.2.2013. u 17:40
0
Jovanović: Karadžićev cilj bio ostanak u zajedničkoj državi
0
Jovanović: Karadžićev cilj bio ostanak u zajedničkoj državi
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Svjedočeći kao svjedok odbrane Radovana Karadžića, Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), negirao je da je stvaranje jedinstvene srpske države ili Velike Srbije bilo cilj srpskih lidera na Palama i u Beogradu.
Jovanović je posvjedočio da Srbija nije imala teritorijalne pretenzije prema bilo kojoj od bivših jugoslovenskih republika, a “pogotovo ne prema BiH”.

“Maksimalan cilj” Karadžića i vođstva bosanskih Srba, prema riječima svjedoka, bio je “ostanak u zajedničkoj državi”, to jest Jugoslaviji. “Nikada niste izražavali želju da se Republika Srpska odvoji od BiH i priključi Jugoslaviji”, rekao je Jovanović, odgovarajući na pitanja Karadžića.

Upitan da li je kod Karadžića vidio aspiracije ka Velikoj Srbiji, Jovanović je uzvratio da je “projekat Velike Srbije izmišljen i nametnut Srbiji kao propagandni instrument”.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. U optužnici stoji da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata - čiji je član bio i pokojni predsjednik Srbije Slobodan Milošević - u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa teritorija BiH koje bi bile uključene u novu srpsku državu.

Govoreći o odnosu Miloševića i Karadžića, bivši ministar spoljnih poslova SRJ je to opisao kao „vrstu braka iz nužde”. Jovanović je takođe izjavio da Karadžić “nije imao nazadan odnos prema Muslimanima”. “Srbi u Bosni nisu izražavali mržnju prema Muslimanima i Hrvatima”, kazao je on.
Jovanović je tvrdio da je u Srbiji 1993. godine bilo “50.000 muslimanskih i 20.000 hrvatskih izbjeglica”. Na pitanje kako to vidi u kontekstu optužbi o udruženom zločinačkom poduhvatu za progon nesrba, svjedok je odgovorio da je ta optužba “očigledno nategnuta i politički motivisana”.

Tokom svjedočenja, Jovanović je sugerisao da je za stradanja stotina civila u Sarajevu bila odgovorna pretežno bošnjačka strana. Za rat u bivšoj Jugoslaviji, Jovanović je, pored vođa Bošnjaka i Hrvata, okrivio i međunarodnu zajednicu.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tieger suočio je Jovanovića sa nizom izjava optuženog Karadžića o ujedinjenju sa Srbijom, kao glavnim ciljem bosanskih Srba. Ograđujući se da te izjave nije primjetio, Jovanović je sugerisao da su bile “euforični odraz sna o ujedinjenju”.

Na pitanje da li je stvaranje države bosanskih Srba bio cilj službene politike, Jovanović je podvukao da je, po njemu, cilj Srba bio ono što je sugerisao zvanični Beograd - da sa druga dva naroda u BiH postignu sporazum “koji će donijeti slobodu i ravnopravnost”.

Upitan da li je znao za proteste međunarodne zajednice zbog etničkog čišćenja Bošnjaka, svjedok je odgovorio potvrdno, rekavši, međutim, da su ga lideri bosanskih Srba uvjeravali da je riječ o “prirodnom strahu stanovništva” koje “u okruženju druge strane” želi da “izbjegne”.

Nakon što mu je tužilac Tieger predočio da se 1993. zalagao za “etničku homogenizaciju” zauzetih teritorija u BiH “što je brže moguće”, Jovanović je tvrdio da je zagovarao nacionalnu homogenizaciju, ali “nenasilnim sredstvima, a svakako ne zločinima”.

Tužilac Tieger će nastaviti unakrsno ispitivanje Jovanovića u srijedu, 27. februara, prenosi BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: