|

Jovan i Goran Popović se izjasnili da nisu krivi za ratne zločine

Jovan i Goran Popović se izjasnili da nisu krivi za ratne zločine
0
F
FENA
17.2.2014. u 14:24
3
komentara
0

dijeljenja
Jovan i Goran Popović se izjasnili da nisu krivi za ratne zločine Foto: Arhiv/Klix.ba
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Jovan i Goran Popović izjasnili su se da nisu krivi.
Sud Bosne i Hercegovine je 10. januara ove godine potvrdio optužnicu kojom se optuženi Jovan i Goran Popović terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od početka aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i paravojnih formacija preduzimali široko rasprostranjen i sistematičan napad protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području sela Rodića brdo, općina Višegrad, kao pripadnici srpskih oružanih formacija učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, vjerskoj osnovi ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, protivzakonitim zatvaranjem, silovanjima, seksualnim ropstvom, prisilnim nestancima, uništenjem i otuđenjem imovine, nasnošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta, saopćeno je iz Suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...