{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jovan Divjak u Španiji dobio nagradu Graditelji mira

25.9.2013. u 11:38
2
24
Jovan Divjak u Španiji dobio nagradu Graditelji mira
2
Jovan Divjak u Španiji dobio nagradu Graditelji mira
Jovan Divjak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Katalonskog međunarodnog Instituta za mir donijela je jednoglasnu odluku da Nagrada ICIP Graditelji mira za 2013. godinu bude dodijeljena Jovanu Divjaku, penzionisanom generalu Armije RBiH, "za njegovu hrabrost i neposlušnost naređenjima srpske vojske i odbranu Sarajeva tokom opsade", saopćeno je iz Udruženja Obrazovanje gradi BiH.
Divjaku se nagrada dodjeljuje i za njegov doprinos civilnom društvu, sa različitim pozitivnim inicijativama prema žrtvama rata, navodi se.

Nagrada ICIP Graditelji mira za 2013. godinu je godišnja i sastoji se od: javnog priznanja, skulpture koju je kreirao dobitnik Nobelove nagrade za mir, umjetnik i aktivist Adolfo Perez Esquivel, zvane "Porta de Sol“ (Svjetlosna vrata) i ekonomske dotacije od 4.000 eura.

Uručenje nagrade će se desiti u Katalonskom parlamentu u prvom trimestru 2014. godine, a događaju će prisustvovati i Divjak.

Katalonski međunarodni institut za mir je javna ustanova koju je osnovao Katalonski parlament 2007. godine, nezavisna je od Vlade i privatnih ustanova. Riječ je o instituciji sa javnim pravom, punom autonomijom i nezavisnošću.

ICIP radi na promociji kulture mira u Kataloniji i svijetu, na rješavanju konflikata i njihovoj transformaciji, kao i predstavljanju Katalonije kao aktivnog učesnika u gradnji mir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: