BiH
0

Josipović: Što prije završiti uspostavljanje izvršne vlasti u BiH

SRNA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović očekuje da proces uspostavljanja najviših organa izvršne vlasti u BiH što prije bude dovršen kako bi Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH mogli početi da rade na pitanjima od interesa za dvije države.

Josipović je tokom susreta sa liderom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Draganom Čovićem istakao da je jačanje partnerstva Hrvatske i BiH jedan od prioriteta hrvatske spoljne politike, koji dodatno dobija na značenju činjenicom skorog ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u EU.

"Potrebno je pripremiti se za te nove okolnosti, a Hrvatska će tehnički i politički napraviti sve da BiH, kao i ostalim zemljama u regionu, pomogne na evropskom putu", saopšteno je iz Kabineta hrvatskog predsjednika.

Hrvatska, kako se navodi u saopštenju, podržava stabilnost i evropski put BiH i napore državnih institucija i političkih stranaka  za punim provođenjem Dejtonskog ugovora i ostvarenja ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

Josipović i Čović razgovarali su o odnosima Hrvatske i BiH nakon ulaska Hrvatske u EU, te o političkoj i privrednoj situaciji u Hrvatskoj i BiH. 

Tokom susreta bilo je riječi o dinamici razgovora za uspostavljanje Vijeća ministara BiH, a Čović je iznio prijedloge HDZ-a BiH i HDZ 1990 koji su bili ponuđeni ostalim političkim strankama s kojima se vode pregovori, od sastava Vijeća ministara do raspodjele funkcija u državnim agencijama.