Razgovor za Klix.ba
198

Josipović: SDP u BiH je bio principijelan, socijaldemokrati moraju ponovo voditi Hrvatsku

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske i aktuelni čelnik stranke Naprijed Hrvatska, uoči sutrašnje posjete Sarajevu govorio je u intervjuu za Klix.ba o spajanju njegove stranke sa hrvatskim SDP-om, mogućoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske te o šansi da socijaldemokratija opet zavlada ovim regionom.

"Socijeldemokratija može i mora ponovo voditi Hrvatsku. Danas imamo Hrvatsku koja je previše otišla u desno, Hrvatsku iz koje odlaze ljudi, Hrvatsku u kojoj je korupcija ponovo vrlo jaka, zemlju koja po vrijednostima koje dominiraju kao da je koristila vremeplov i vratila se puno godina unazad. Ali, neće biti lako. Socijaldemokratija je u krizi, ne samo kod nas, nego i u skoro cijeloj Evropi, a stranke koje je zagovaraju nisu u dobrom stanju. Osobno, mislim da možemo puno bolje. Svoj doprinos vidim u ujedinjavanju sada već velikog broja stranaka ljevice s ipak vodećom lijevom strankom, SDP-om, ne samo stranke Naprijed Hrvatska, već i nekih drugih. Naravno, puko ujedinjavanje nije dovoljno. Trebat će puno rada, novih ideja i primjerena artikulacija socijaldemokratske ideje na suvremeno, postindustrijsko društvo 21. stoljeća", rekao nam je Josipović.

Cijenite li da bi novi predsjednik Hrvatske mogao biti iz redova socijaldemokrata? Da li je to Zoran Milanović? Jeste li vi razmišljali o kandidaturi?

Sadašnja je predsjednica obesmislila funkciju predsjednika i k tome je glasnogovornica vrlo desnih političkih krugova. Na ljevici ima barem deset osoba koje bi sigurno bili bolji predsjednici ili predsjednice od gospođe Grabar- Kitarović. Mislim da će ljevica učiniti dobro ako izađe s jednim kandidatom ili kandidatkinjom, sukladno pomnim ispitivanjima javnog mijenja o tome tko ima najviše izgleda za uspjeh. Odgovor na to pitanje teško ćemo imati prije ljeta.

SDP u BiH zajedno s drugim građanskim strankama prolazi kroz određene turbulencije jer su rekli NE koaliciji s nacionalnim strankama. Svakako, formiranje vlasti u BiH je nešto kompliciranije nego u Hrvatskoj. Može li se desiti da opcije kojima vi pripadate, kolege u BiH zbace nacionaliste s vlasti? Zapravo šta se mora desiti da to bude neka konstanta u budućnosti?

Ne bih ulazio u unutrašnje odnose u BiH. Naravno da su mi svugdje socijaldemokratske stanke bliže od desnih. SDP BiH je očito bio principijelan. Inače, širom Europe jačaju nacionalisti, pa i u svim državama jugoistočne Europe. Zapravo, nacionalizmi hrane jedni druge, uspješno uvjeravajući birače da se na jedan nacionalizam može uspješno odgovoriti samo drugim nacionalizmom ali suprotnog predznaka. Istina, biti desna ili nacionalna stranka ne znači odmah da je riječ o nacionalističkim strankama. Nacionalizma nalazimo i na ljevici. Ali, iskustvo u mnogim zemljama pokazuje da je nacionalizam svoje nagore oblike dobio upravo u desnim političkim opcijama. Danas kao najveći izazov zemljama u regiji vidim zaostale ekonomije, korupciju i svakako, kao veliki problem, rast nacionalizama. Često sam pozvan na međunarodne skupove, pa i neformalna druženja s važnim osobama svjetske politike. Na žalost, nisam jednom čuo predviđanja o mogućem novom sukobu na Balkanu kojemu bi upravo nacionalizam mogao biti glavni okidač. Zapravo, smatram da za odgovorne političare nema važnije zadaće od smirivanja pogubnih strasti nacionalizma i očuvanja mira.

Na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu sutra ćete održati predavanje na temu "Kaznena odgovornost za ratne zločine". Svakako aktuelna tema. Šta nam možete ukratko o tome reći?

Dvosatno predavanje koje ću imati dovoljno je tek za osnove prava o ratnim zločinima. Zato Vam ukratko teško mogu reći nešto suvislo. Govorit ću o nastanku ideje o odgovornosti za ratne zločine i njenom povijesnom razvoju. Neću se baviti konkretnim zločinima, ali će se neke važne pravne, moralne i političke poruke svakako čuti.