BiH
2

Josipović: Rješenja neće biti bez saglasnosti u BiH

SRNA
Ivo Josipović (Foto: Klix.ba)
Ivo Josipović (Foto: Klix.ba)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istakao je u razgovoru sa predstavnicima američkog Senata da za stanje u BiH još nema nekog rješenja i da ga neće biti bez saglasnosti u samoj BiH, bez obzira na nastojanja EU.

Josipović je tokom sastanka sa senatorom Markom Begičem i predsjednikom Pododbora za Evropu u Odboru za spoljne poslove Senata Christopherom Murphyjem izrazio uvjerenje će SAD i EU, prije nego što reaguju, sigurno prvo pričekati oktobarske izbore.

On je potvrdio da i Hrvatska ima "neke inicijative" po pitanju rješavanja stanja u BiH, prenose hrvatski mediji.

Josipović bi danas u Washingtonu trebalo da razgovara s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom o bilateralnim odnosima, regionu i energetskoj stabilnosti, a postoji mogućnost da se susretu pridruži i američki predsjednik Barack Obama.

Kada se radi o bilateralnim odnosima, Hrvatska je fokusirana na ukidanje viza za građane koji putuju u SAD, kao i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja. Josipović je prvog dana posjete izrazio optimizam po pitanju viznog režima i očekivanje da će doći do njegovog ukidanja.

On je potvrdio da će s Bidenom razgovarati o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, jer "američka administracija sklapa takve ugovore kada prepozna da je takav interes ulagača i SAD u pojedinu zemlju".

Josipović bi želio američku stranu zainteresovati i za investiranja u moguća nalazišta nafte i gasa na Jadranu, a njegova je poruka je da je "Hrvatska stabilna zemlja, koja ima znanja i prirodnih resursa i koja je tako pozicionirana na mapi Evrope da može biti jedan od najvažnijih čvorišta energetske sigurnosti".

Posjetu SAD Josipović nastavlja u naredna dva dana na energetskom forumu u Houstonu u Texasu, na kojem će se okupiti oko 30 naftnih i gasnih kompanija, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj.