{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Josipović i Izetbegović obišli gradilište džamije

S
13.4.2011. u 21:44
0
22
Josipović i Izetbegović obišli gradilište džamije
0
Josipović i Izetbegović obišli gradilište džamije
"Islamski centar u Rijeci biće centar prijateljstva i povjerenja Hrvata i Bošnjaka, katolika i muslimana koji zajedno grade evropsku Hrvatsku", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon obilaska gradilišta riječke džamije zajedno sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.
Josipović je rekao da i riječki Islamski centar pokazuje da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda za pripadnike svih vjera, kao i zemlja nacionalnih manjina, kao što njen Ustav i garantuje.

Izetbegović je izrazio zadovoljstvo ovim objektom, te čestitao Josipoviću na odnosu prema Bošnjacima u Hrvatskoj, jer ne samo riječima, nego i djelima pokazuje da u Hrvatskoj ima prostora za sve, za druge i drugačije.

Govoreći o BiH, Izetbegović je rekao da bi ''stabilnost vlasti bila veća da su u njoj predstavnici HDZ-a'', ocijenivši da je upravo HDZ odbacio ponudu međunarodne zajednice da učestvuje u formiranju vlasti.

''Nadam se da u formiranju državne vlasti ima šanse za sporazum s HDZ-om'', rekao je Izetbegović.

Josipović je istakao da Hrvatska ne ulazi u unutrašnje stvari BiH, ali joj je stalo do poštivanja načela ravnopravnost svih naroda.

"Nama je važno načelo, a to je ravnopravnost svih naroda i želja nam je da se to načelo dosljedno poštuje", rekao je hrvatski predsjednik, koji je sa Izetbegovićem pozvao Bošnjake u Hrvatskoj da se na popisu birača slobodno izjasne i o nacionalnoj i o vjerskoj pripadnosti.

Prije posjete Rijeci, Izetbegović i Josipović sreli su se u Bihaću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: