BiH
8

Josip Šakić priznao utaju blizu 100.000 KM poreza

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Josip Šakić, direktor kompanije Paleta Plus iz Busovače, priznao je krivicu za kazneno djelo porezne utaje ili prevare i na osnovu sporazumnog priznanja izrečena mu je novčana kazna od 25.000 KM, a u budžet BiH će biti vraćena nezakonita imovinska korist od oko 100.000 KM.

Šakić, rođen 1975. godine u Zenici, a nastanjen u Busovači, priznao je da je Paleta Plus kao pravna osoba u toku 2009. i 2011. godine ostvarila fiktivni promet koristeći se netačnim i krivotvorenim dokumentima te je na taj način firma ostvarila nezakoniti odbitak PDV-a u iznosu od oko 96.886 KM, za koje je oštećen budžet BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sporazumnim priznanjem za optužene su predviđene novčane kazne od 10.000 KM za optuženog Šakića i 15.000 KM za optuženu pravnu osobu Paleta Plus d.o.o. Busovača, te obaveza oduzimanja protupravne imovinske koristi u iznosu od 96.886 KM i povrat sredstava u budžet BiH.

Optuženom Šakiću predložena je i zatvorska kazna u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Ovaj predmet je jedan segment u opsežnom predmetu protiv više fizičkih i pravnih osoba, u borbi protiv poreznih utaja. Predložena kazna u skladu je sa ulogom optuženih u izvršenju kaznenog djela i težinom kaznenog djela, a bitan segment je da će novčane kazne i oduzimanje protupravne imovinske koristi vratit novac u budžet BiH. Optužnica i sporazum su proslijeđeni Sudu BiH, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.