BiH
0

Josip Leko: Podupiremo narode BiH da odlučuju o svojoj sudbini

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Došao sam u Bosnu i Hercegovinu. Kada dođem u Banju Luku, Mostar, Tuzlu ili Brčko došao sam u Bosnu i Hercegovinu", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, nakon završenog sastanka s Antom Domićem, gradonačelnikom Brčko distrikta.

Leko je kazao da je posjetio Brčko, jer ovaj grad ima specifičan status u Bosni i Hercegovini, pa je zanimljivo čuti o razvoju i procesima koji se događaju u ovom bh. distriktu.

"Gradonačenik je lijepo obrazložio i pohvalio se nepretkom u Brčkom. Raduje me da postoje saradnja u Vijeću distrikta, dobar privredni razvoj, pa i ova tri spomenika (spomenici šehidima Armije RBiH, HVO i 'Srpskim oslobodiocima' koji su udaljeni 30-ak metara jedan od drugog - op.a), koji ovdje žive, a nisu uprljani i umaljani", kazao je Leko.

On je kazao i da je sretan zbog dobre komunikacije s Hrvatskom koja iskazuje interes da BiH napreduje u svakom pogledu.

"Hrvatski interes je da BiH aplicira za Evropsku uniju i NATO, a koliko je bosanskohercegovački interes to će odlučiti narodi u BiH. Mi ih podupiremo da oni odlučuju o svojoj sudbini", kazao je Leko.

Tokom sastanka razgovaralo se i o privrednoj saradnji, no Leko je bio jasan kada je kazao da "Hrvatska ne može dekretom poslati ni jednu firmu u Brčko".

"Možemo poticati saradnju. Mislim da sutra u Brčko u poslovnu misiju dolaze predstavnici najuglednijih hrvatskih firmi 'Podravke' i 'Vindije'. Očekujem da će razgovori završiti konkretnim ugovorima", kazao je Leko.

Na pitanje kako je zadovoljan statusom Hrvata u Brčkom, Leko je kazao da to novinari moraju pitati njih.

"Ja se zalažem za ravnopravnost i napredak Bosne i Hercegovine. Ni u kući ne donosim rješenja. Potičemo da u BiH svi građani žive na zadovoljstvo svih i na zadovoljstvo BiH", kategoričan je bio Leko.

Gradonačelnik Domić je kazao da je delagacija distrikta naišla na veliko razumjevanje i podršku predsjednika Sabora da "zajedničkim snagama kreiramo zajedničke akcije kako bi BiH što je prije moguće došla u takav stadij organizacije i razvoja da može pristupiti EU integracijama".

"Važna je podrška da zvanična politika Republike Hrvatske želi sve najbolje BiH i Hrvatima u BiH i da nemamo ništa više ili manje od drugih", kazao je Domić.

Sastanku su u prvom dijelu prisustvovali pivrednici i predstavnici administracije, a nakon toga Leko se sastao s predstavnicima Katoličke crkve, te hrvatskih udruženja u Brčkom.

U izaslanstvu Hrvatskoga sabora bili su i predsjednik Odbora za privredu Ivo Jelušić te zastupnici Perica Jelečević i Ilija Filipović.