Član Bundestaga
1

Josip Juratović na izborima kao posmatrač: Građani gube povjerenje u institucije

Piše: A. D.
Josip Juratović
Josip Juratović
Član Bundestaga Josip Juratović, koji će u nedjelju u okviru delegacije Evropskog vijeća biti posmatrač na Općim izborima u BiH, rekao je da građani imaju priliku odlučivati o svojoj budućnosti.

Juratović, koji će u nedjelju biti aktivan u Banjoj Luci, rekao je u razgovoru za Klix.ba da je pročitao dosta informacija o neregularnostima te se prijavio da bude posmatrač jer ga interesira kako će se cijeli ovaj proces odvijati.

"Već se u medijima govori o krađi i manipulacijama, ali ne bih želio sada nikakve ocjene tog tipa ili neke predrasude. Želim se uvjeriti kako to funkcionira na jednom biračkom mjestom", rekao je Juratović.

On je poručio građanima da imaju mogućnost izbora, uz napomenu da je pravo izbora i glasanja osnovno ljudsko pravo.

"Dati glas onome ko će ga predstavljati i odlučivati. Dakle, građani ne biraju lidere, već reprezentante koji će u parlamentima odlučivati o budućnosti svakog pojedinca u ovoj zemlji. Treba potcrtati da se ovdje ne radi ni o kakvim nacionalnim interesima, već o tome da svaki pojedinac odlučuje o tome ko će umjesto njega odlučivati. Građani se trebaju orijentirati prema tome šta se nudi, šta je ostvareno i šta nije, dakle na programe. Građani trebaju kritički sagledati te programe i orijentirati se prema pojedincima", rekao je on.

On je rekao da treba analizirati ko su oni koji su opterećeni, a ko oni koji će gledati u budućnost i zastupati interese društva i svakog pojedinca.

"I ja sam zastupnik u Parlamentu u Njemačkoj, a izabrala su me 42.454 pojedinca. I ovdje se ljudi biraju voljom pojedinaca po pitanju ulaska u EU, provođenja reformi. U politici imamo borbu za glasove, populizam i širenje straha. To je tako kada nemate alternativu", naveo je Juratović.

On je prokomentirao masovne proteste građana zbog neadekvatnog procesuiranja slučajeva "David Dragičević" i "Dženan Memić".

"Ovo je znak ili primjer slabih institucija gdje građani gube povjerenje u institucije i to je opasno za svaki sistem. Nije džaba EU izdvojila dva poglavlja kao ključna, a to su poglavlja 23 i 24, dakle osnovna ljudska prava, ravnopravnost građana i neovisno, odnosno nekorumpirano sudstvo", istaknuo je Juratović.