Tužilaštvo BiH
0

Josip Cvrlje optužen za neovlašteni promet oružjem

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Josipa Cvrlje Brke, (1961.) iz Livna, državljanin BiH i Republike Hrvatske, zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Josip Cvrlje je neovlašteno nabavio veću količinu oružja, bez dozvole, radi daljnje prodaje i sticanja imovinske koristi.

On je 13.maja 2010. godine na području općine Livno, oružje prodao i isporučio njemu poznatim osobama, prodao je pet automatskih pušaka, tri ručne bombe, 740 komada municije kalibra 7,62x39 mm i tri okvira za automatsku pušku, za iznos novca od 2.600,00 KM.

Cvrlje je na isti način ponovo nabavio veću količinu oružja koje je 26.septembra 2010. godine, na području općine Livno, prodao i isporučio njemu poznatoj osobi.

Ovaj put je prodao devet automatskih pušaka, pet ručnih bacača raketa zvanih „zolja“, šest komada tromblonskih mina i 3.000 komada puščanih metaka kalibra 7,62x39 mm, za iznos novca od 8.250 KM.

Optužnica tereti osumnjičenog Josipa Cvrlju da je bez dozvole, prevozio i posredovao u prometu oružja i vojne opreme, čime je počinio krivično djelo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe

Optuženom su rješenjem Suda BiH izrečene mjere zabrane, koje uključuju i zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.