Sarajevo
0

Josip Brkić sa austrijskom ministricom za EU pitanja: Austrija želi BiH u EU

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu sa ministricom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolineom Edtstadler.

Brkić se zahvalio ministrici te je podsjetio da je ona dolazila u Bosnu i Hercegovinu i ranije.

"Nakon vaše posjete prošle godine u mjesecu decembru Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status za pristupanje EU. Zahvaljujem vam na vašem trudu i naporu koji ste uložili da bi BiH dobila kandidatski status", rekao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

On je poručio da je informisao delegaciju ministrice šta su to glavni vanjskopolitički ciljevi BiH.

"Naravno, među njima je i punopravno članstvo u EU. Razmijenili smo mišljenja oko aspekta Izvještaja Evropske komisije o proširenju koje je nedavno prezentirano, a koji je jedan od najboljih izvještaja koje BiH dobila sa jasnim uputama kako da dođemo do iduće faze", rekao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Brkić je kazao da je zahvalio ministrici i zbog toga što je Austrija zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Italijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom potpisala zajedničko pismo u kontekstu potpore cijelom prostoru jugoistoka Evrope za punopravno članstvo u EU.

"Drago mi je da Austrija podupire BiH i ministri sa područja jugoistoka Evrope sudjeluju u sastancima, odnosno neformalnim dijelovima sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU i vjerujemo da će se takva praksa i nastaviti jer nama to dosta znači", kazao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

On je informirao ministricu o tome da je BiH u ovom proteklom periodu svoje vanjskopolitičke stavove stoprocentno stavila uz stavove EU.

"Također, razgovarali smo i o dinamici regionalne saradnje na jugoistoku Evrope, razgovarali smo o pitanjima sprečavanja fenomena ili boljeg odgovora na fenomen ilegalnih migracija kojima je BiH izložena i cijeli prostor jugoistoka Evrope", rekao je.

Na kraju je poručio da je zahvalio na kontinuiranoj bilateralnoj potpori Austrije Bosni i Hercegovini ne samo kao najveći investicijski i značajni trgovinski partner BiH, već i zbog toga što je Austrija pomogla da misija EU EUFOR Altea bude uspješna.