Čeka se nalaz
20

Još uvijek se vrši analiza uzoraka Tuzlaka koji je testiran na koronavirus

A. K.
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Ni skoro 24 sata poslije testiranja nije poznato da li vozač autobusa iz Tuzle koji se vratio iz Italije ima koronavirus, s obzirom na to da se i dalje čekaju rezultati analize iz referalnog laboratorija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Jučer je Tuzlom u određenoj mjeri zavladala panika nakon informacije da se tamošnji vozač autobusa u jednoj putničkoj agenciji prijavio Univerzitetskom kliničkom centru jer je proteklog vikenda boravio u Italiji koja je zahvaćena koronavirusom.

Kod ovog muškarca je bila primjetna blaža upala grla, a tim stručnjaka tuzlanske bolnice podvrgao ga je testiranju na koronavirus.

Kako saznajemo, uzeti uzorci istog dana su oko 12:30 sati poslani u referalni laboratorij KCUS-a, međutim kako su nam kazali iz Zavoda za javno zdravstvo TK, rezultate analize još uvijek nisu dobili.

Ovaj muškarac se i dalje nalazi u dvosedmičnoj kućnoj izolaciji, kao i grupa učenika i nastavnika iz Gračanice koji su se vratili iz Italije u kojoj su, prema informacijama kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo TK, boravili u vlastitoj režiji.

Jučer je u Tuzli održan sastanak Kriznog štaba za koronavoris TK iz kojeg su posebno naglasili da razloga za paniku nema, s obzirom na to da nijedan slučaj potvrde koronavirusa kod osobe u toj regiji nije zabilježen.

Lokalitet dječijeg hospisa u naselju Slavinovići već je pretvoren u izolatorij u slučaju pojave osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom ili je kod njih potvrđeno prisustvo virusa.

Također, Krizni štab za koronavirus jučer je formiran na području Tuzle, a građani koji su se u posljednjih sedam dana vratili iz Kine, Irana, Južne Koreje i Italije trebaju se javiti u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli ili putem broja telefona 035/368-428, bez obzira na to da li imaju simptome respiratorne bolesti ili ne.

"U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) građani telefonom trebaju obavijestiti ili Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli ili Službu hitne pomoći", precizirali su iz Gradskog kriznog štaba za koronavirus.

Tuzlacima se preporučuje da izbjegavaju putovanja izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH povodom Dana nezavisnosti i osmomartovskih praznika, zatim kongresa, sajmova, seminara i slično.