BiH
0

Još uvijek se traga za Radovanom Stankovićem

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako je prošlo tri godine od bjekstva sa izdržavanja kazne u Fočanskom zatvoru, potraga za Radovanom Stankovićem, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, još uvijek traje.

"Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje poduzima sve aktivnosti iz svoje mjerodavnosti, a s ciljem lociranja i lišenja slobode Radovana Stankovića. Nismo u mogućnosti da govorimo o detaljima do kojih smo došli u ovom predmetu“, kazala je Željka Kujundžija, glasnogovornica SIPA-e za BIRN Justice Report.

U Tužilaštvu BiH izražavaju žaljenje što Stanković još nije uhapšen, ali ističu da se još uvijek za njim traga i da se neće odustati dok ne bude lociran.

Bjekstvo Radovana Stankovića, 25. maja 2007. godine, u Sudu BiH smatraju poraznom činjenicom jer je još uvijek na slobodi.

"Svaki bijeg loša je poruka žrtvama, a veliki udarac Sudu i Tužilaštvu, koji ulažu velike napore, trud i novčana sredstva kako bi uspješno procesuirali osobe optužene za najteža krivična djela. Ovakva praksa naš posao čini uzaludnim", kazala je za Justice Report Meddžida Kreso, predsjednica Državnog suda.

Radovan Stanković je prvi optuženi za ratne zločine kojeg je Haški tribunal ustupio na daljnje procesuiranje Sudu BiH. Nakon provedenog suđenja, Stanković je pravosnažnom presudom osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 20 godina.

Proglašen je krivim jer je kao pripadnik Miljevinskog bataljona, u sastavu Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), činio, podstrekavao i pomagao u porobljavanju, mučenju, silovanju i ubijanju civila nesrpske nacionalnosti u periodu od aprila 1992. do februara 1993. godine na području Foče.

Stanković je u aprilu 2007. godine upućen na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Foča, odakle je pobjegao 25. maja iste godine, prilikom odvođenja na Stomatološki fakultet radi snimanja zuba.

Postojale su različite izjave o tome gdje se nalazi Stanković, a izvor Justice Reporta blizak organima gonjenja je u oktobru 2007. godine kazao da ne postoji suradnja sa organima Srbije u vezi mogućeg pronalaženja ovog bjegunca.

Ukoliko se nalazi na prostoru Srbije, a prema potpisanom Sporazumu o izdržavanju krivično pravnih sankcija, Stanković bi trebao biti uhapšen i upućen na izdržavanje kazne. Osim sa Srbijom, BiH ima takav sporazum potpisan sa Crnom Gorom, a uskoro bi trebao biti postignut i sa Hrvatskom.

Zbog pomaganje pri bjekstvu osuđenog Stankovića, Tužilaštvo BiH je optužilo deset osoba među kojima su bili stražari iz KPZ Foča, njegov brat, te doktorica i medicinska sestra kod kojih je trebao doći na pregled zuba na Stomatološkom fakultetu u Foči.

Sud BiH je nepravosnažnom presudom osudio Ranka Stankovića, brata odbjeglog Radovana, na dvije godine zatvora, dok su Ranka Dragičević i Brankica Davidović, nakon priznanja krivice za "falsifikovanje isprava", osuđene na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počine krivično djelo.

Istom presudom preostalih sedam osoba je oslobođeno krivice.

Zbog bjekstva Stankovića više puta su iz Haškog tribunala izrazili zabrinutost, tražeći da se osuđeni "vrati tamo gdje pripada".