Ko ima većinu
3

Još uvijek se ne zna da li će parlamentarci definitivno "oboriti" povećanje akciza na gorivo

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se zastupnici izjasnit o negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžet na set zakona o povećanju akciza u BiH.

Riječ je o setu zakona čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još od prošle godine odbija usvojiti zbog nepostojanja mehanizma zaštite bh. privrede.

Prema procedurama, moguće je da parlamentarci ne prihvate negativno mišljenje Komisije te set zakona ponovo vrate tom radnom tijelu na razmatranje. Ukoliko se Komisija drugi put negativno odredi prema tom setu zakona, oni izlaze iz parlamentarne procedure.

Set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza prethodno je usvojio Dom naroda, a izmjenama zakonskih rješenja predviđeno je povećanje akciza za 15 feninga što bi bilo utrošeno na izgradnju cesta i autocesta, dok je usvajanje takvih izmjena zakona uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Još uvijek se može samo nagađati da li će državni parlamentarci usvojiti negativno mišljenje Komisije s obzirom na različite stavove političkih stranaka o ovom pitanju.

Inače, ovo je prva sjednica na kojoj zastupnici Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić ne djeluju u okviru Kluba SDA koji su napustili prošle sedmice. Još uvijek nije poznato da li će se njihovom bloku pridružiti Šemsudin Mehmedović koji jutros nije prisustvovao sjednici Kluba SDA, a koji na drugoj strani još uvijek ne želi napustiti taj zastupnički Klub.