Još uvijek nije poznat uzrok rudarske nesreće u jami Braćan kod Srebrenice

Još uvijek nije poznat uzrok rudarske nesreće u jami Braćan kod Srebrenice
2
Piše: M. N.
9.4.2019. u 13:42
8
komentara
2

dijeljenja
Još uvijek nije poznat uzrok rudarske nesreće u jami Braćan kod Srebrenice Jamski kop Braćan Rudnika "Boksit"
Okružno tužilaštvo Bijeljina još uvijek nije zaprimilo izvještaj od policije o rudarskoj nesreći koja se dogodila 22. marta u jami Braćan kod Srebrenice, potvrdila nam je sekretarka ovog tužilaštva Danka Prodanović.
Inspektorat Republike Srpske ranije je saopćio kako je do pogibije dvojice rudara došlo usljed odrona materijala prilikom izvođenja radova na podgrađivanju hodnika čiji je cilj bio osiguranje iskopa. Naveli su kako su radovi u jami Braćan izvođeni u skladu s tehničkom dokumentacijom i da su poduzete propisane preventivne mjere zaštite na radu.

Istakli su kako su isti radovi izvođeni dan ranije i da nije bilo problema, a da je rudarski nadzornik u toku smjene nekoliko puta obilazio radilište i nije primijetio "trusenje" materijala niti bilo kakvu promjenu na podgradi prostorije, odnosno ništa nije ukazivalo na to da bi moglo doći do obrušavanja materijala u narednoj smjeni. Rad u ovoj prostoriji je zabranjen dok se ne izvrši sanacija i osiguraju sigurnosni uvjeti za rad.

Ipak, još uvijek nije rečeno šta je uzrokovalo obrušavanje materijala.

Podsjetimo, u nesreći su poginuli Slaviša Žugić (44) i Branislav Ostojić (30). Materijal se obrušio prvo na jednog rudara, a drugi je poginuo kada je izašao iz mašine da mu pomogne. Tijela su izvučena nakon 10 sati kopanja. Njihovim porodicama uručeno je 5.000 KM pomoći od Drina osiguranja, zatim po 10.000 KM po osnovu osiguranja, a porodici Žugić su otpisane obaveze u iznosu od 18.000 KM koliko duguju za stan koji su uzeli od kompanije "Boksit". Ostojićev brat je zaposlen u Poslovni centar kompanije u Zvorniku.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...