Devet dana poslije
9

Još uvijek bez zvaničnih informacija o uzroku sudara vozova u Jablanici

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ni devet dana poslije željezničke nesreće u Jablanici njen uzrok nije zvanično poznat. Nadležne institucije šute jer istraga navodno još uvijek traje.

U nedostatku zvaničnih informacija građani i pojedini mediji smišljaju svoje scenarije šta se to desilo kasno u noći 22. augusta pa su se dvije kompozicije Željeznica Federacije BiH našle na istom kolosijeku stanice u Donjoj Jablanici jureći jedna prema drugoj.

Osim zvaničnih informacija koje je tog dana saopćio MUP Hercegovačko-neretvanog kantona, malo šta je poznato. Policija je izvijestila kako se 22. augusta 2018. godine, u 22:50 sati, dogodila saobraćajna nesreća na željezničkoj stanici u mjestu Donja Jablanica.

Kazali su kako su u nesreći učestvovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983.) i J. Ć. (1969.), iz Sarajeva, i lokomotiva s 36 vagona u kojoj su se nalazili B. J. (1968) i F. T. (1971), također iz Sarajeva. U ovoj saobraćajnoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T., dok je teške tjelesne povrede opasne po život zadobio H. K.

Pomenute informacije tog dana potvrdila je i nadležna kantonalna tužiteljica. Dan kasnije povrijeđeni H. K. je iz Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru prebačen u KCUS na brigu zdravstvenog osiguranja svog kantona. Prema posljednjim informacijama on se oporavlja.

Preživjeli B. J., četvrti učesnik nesreće, iskočio je neposredno prije sudara, spasivši sebi tako život. Preživjeli mašinovođa kasnije je medijima ispričao svoju verziju događaja koja se uklapa u dominantne scenarije čaršijskih priča, tj. da je voz koji se kretao iz pravca juga navodno prošao kroz crveno svjetlo.

Na naš službeni upit o tome šta je do sada istraga otkrila ni Tužilaštvo HNK, a ni JP Željeznice Federacije BiH nisu odgovorili. Iz službe za odnose s javnošću Željeznica FBiH na naš telefonski poziv i podsjetnik da javnost zahtijeva odgovore, kazali su nam kratko da istraga još traje i da se do njenog okončanja ne može govoriti o detaljima.

Građani imaju pravo znati šta se tačno desilo i ko je odgovoran, jer oni finansiraju tu željeznicu, oni je koriste i iz njihovih džepova se godinama pokrivaju njeni minusi.