Boračko jezero
4

Još uvijek aktivan požar u Konjicu, upućen zahtjev za angažiranje helikoptera

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Još uvijek je aktivan požar koji je izbio prije nekoliko dana na području općine Konjic, na lokalitetu Tranjine, potvrđeno nam je iz Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic.

Kako su nam kazali riječ je o lokalitetu Boračkog jezera, a na terenu se nalaze vatrogasne ekipe koje sprječavaju da vatra dođe do kuća.

"Teren je nepristupačan. Ne znam da li će u toku dana, ali će morati biti angažovan i helikopter. Radi se o požaru koji traje već nekoliko dana", kazali su iz Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic.

Ističu da kuće nisu ugrožene i da se požar drži pod kontrolom.

"Radi se o mjestu koje je veoma nepristupačno i jako teško je gasiti požar sa zemlje. U toku dana smo putem kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite, ministarstva sigurnosti, uputili zahtjev za angažovanjem helikoptera sigurnosnih snaga", kazao je Husen Hodžić, pomoćnik načelnika za Civilni zašitu i vatrogastvo općine Konjic.

Istakao je da je otežavajuća okolnost to što jedan dio požara već ulazi u minirano područje, ali i samo vrijeme koje zaista pogoduje razvijanju požara.

"Mislim da će se, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora Oružanih snaga BiH umnogome zakomplikovati situacija", rekao je Hodžić.