BiH
3

Još samo pet svjedoka Mladićeve Odbrane

Klix.ba
Haški tribunal
Haški tribunal
Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića namjerava okončati izvođenje svojih dokaza saslušanjem još tri svjedoka i dva vještaka krajem narednog mjeseca.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović kazao je Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH da je u protekla tri mjeseca održano samo par ročišta u postupku pred Haškim tribunalom zbog objektivnih problema sa svjedocima.

Međutim, kako je rekao Stojanović, Odbrana je blizu rješenja ovih problema, te namjerava završiti dokazni postupak saslušanjem preostalih svjedoka i vještaka u dvije sedmice, od 18. do 30. aprila.

U Haškom tribunalu su BIRN-u kazali kako su svjesni da je došlo do zastoja u Mladićevom postupku, te da je zbog toga predsjedavajući sudija Alphons Orie rekao Odbrani da će im ovo vrijeme biti oduzeto od perioda dodijeljenog za pripremu završne riječi.

"Vijeće neće odobriti dugačak period nakon kraja dokaznih postupaka za pripremu završne riječi, posebno jer su strane u postupku imale priliku da pripreme svoj završni podnesak tokom suđenja", kazao je Orie.

Advokat Stojanović je rekao da je Odbrana upoznata s ovom odlukom Vijeća, te da će preostali svjedoci i vještaci biti saslušani već narednog mjeseca.

"Mi imamo još ukupno tri svjedoka koja planiramo pozvati, i radi se o bivšim posmatračima s područja Sarajeva i Krajine, a koji su i danas uposleni u NATO snagama. Mi smo za njih morali dobiti dozvole od NATO-a, koje su potrajale, i zbog toga je njihovo saslušanje planirano za sedmicu od 18. aprila", pojasnio je on.

Do zastoja je, kazao je Stojanović, došlo i jer je krajem oktobra prošle godine, prije svjedočenja u Haagu, preminuo ekspert sudske medicine Dušan Dunjić, te je bilo potrebno osigurati adekvatnu zamjenu.

"Vještak Zoran Stanković je konačno pregledao obimnu analizu koju je pripremio gospodin Dunjić i pristao je da brani ovu analizu pred Sudom, tako da smo riješili i taj problem", rekao je on.

Prema riječima advokata, Odbrana će vještaka Stankovića ispitivati i o dodatnim dokazima Haškog tužilaštva koji se tiču grobnice Tomašica, a o tome će nalaz i mišljenje iznijeti i demograf Svetlana Radovanović, čime bi trebao biti okončan dokazni postupak.

Mladić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo u maju 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.