BiH
0

Još preživjelih u iranskom zemljotresu

Klix.ba
Sretna starica Shahr-Banu Mazandarani
Sretna starica Shahr-Banu Mazandarani
Sapasioci u Iranu su uspjeli ispod ruševina pronaći neozljeđenu stariju ženu, čak osam dana nakon stravičnog zemljotresa u Bamu.

Ovu ženu od nekih devedeset godina, su pronašli psi tragači u subotu, te je izvađena ispod ruševina tek tri sata nakon pronalaženja.

Nakon ovog dramatičnog spašavanja Shahr-Banu Mazandarani je rekla da je spasio sam Bog. Ona je preživjela zahvaljujući drvenim gredama koje su pale iznad nje formirajući tako svojevrstan zašitini kavez koji ju je štitio od udaraca blokova i ostale građe.

Doktori su izjavili da starica nema nijednu slomljenu kost niti ozbiljnijih povreda ali da je u stanju šoka te da je na tretmanu u centru Crvenog Polumjeseca.

Stručnjaci tvrde da je izuzetno neobično da bilo ko preživi više od tri dana bez vode i hrane u ruševinama koje je izazvao zemljotres.

Spasioci su izjavili du su prije svega čuli slabašan glas, nakon čega je jedan od vojnika zapazio ruku koja se probijala iz ruševina. Naravno odmah su pristupli njenom oslobađanju, a prvo što je rekla bilo je "Chai" što u prevodu znači čaj.

U Bamu su i dalje svi na nogama te rade na osposobljavanju vitalnih funkcija grada. U subotu su već tri, od 23 škole u Bamu, nakratko otvorene. U ovaj grad još uvijek pristižu hiljade iranskih volontera koji nesebično pružaju svoju pomoć preživjelima.

Električna energija i tekuća voda je već obezbijeđena u nekim dijelovima grada dok se u ostale dijelove voda transportuje cisternama.