Osuđenici u BiH
0

Još niti jedna presuda za društveno koristan rad

Sarajevo-x.com
Čišćenje divljih deponija, Foto: Ilustracija
Čišćenje divljih deponija, Foto: Ilustracija
Upućivanje prestupnika na društveno korisni rad uobičajena je praksa u zapadnim zemljama, koje imaju uređen socijalni i pravosudni sistem. Domaća i svjetska javnost nedavno je svjedočila izricanju jedne takve kazne, kada je američki sud naredio mladom pjevaču Chrisu Brownu, koji je optužen za premlaćivanje svoje djevojke, da mora 'odraditi' 180 sati društveno korisnog rada.

Brown će se po nalogu suda morati latiti metle i četke, te čišćenjem autocesta i grafita sa zgrada, odužiti se društvu za počinjeno krivično djelo.

No, iako je upućivanje zatvorenika na obavljanje društveno korisnog rada predviđeno u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i zakonu nižih nivoa vlasti, ova praksa u našoj zemlji još nije zaživjela.

Kako saznajemo u Ministarstvu pravde FBiH, sudovi na području ovog entiteta nerado odnosno nikako ne izriču ovu zakonsku mjeru jer postoje problemi u praktičnoj organizaciji sprovođenja ove vrste kazne. Tačnije, nisu sklopljeni dogovori sa određenim preduzećima ili radnim organizacijama koji bi eventualno preuzeli prestupnike i gdje bi oni mogli obaviti svoj dio dužnosti u opću korist društva.

„Nažalost, nijedan sud još nije izrekao ovu mjeru, iako je bilo određenih pokušaja i pilot projekata, gdje smo pokušali da sa pojedinim komunalnim preduzećima stvorimo uslove za obavljanje društveno korisnog rada za zatvorenike i prestupnike. U saradnji sa nevladinim sektorom koji je jako zainteresiran za uvođenje ove vrste kazni, namjeravamo uskoro intenzivirati naše aktivnosti i u tom pravcu“, kazao je za naš portal Entoni Šeperić, portparol Ministarstva pravde FBiH.

Kako se navodi u zakonu, kada sud izrekne kaznu zatvora od najviše šest mjeseci, ta kazna se može uz pristanak optuženog, zamijeniti radom za opće dobro na slobodi. Rok izvršenja rada za opće dobro na slobodi ne može biti kraći od jednog mjeseca niti duži od jedne godine. Tako da se kazne mogu izreći za prekršaje kao što su saobraćajnih prekršaji ili remećenje javnog reda i mira, a nikako u slučaju težih krivičnih djela za koje je previđena kazna od godinu dana ili više.