Odluka u petak
34

Još nije poznato da li će SBB podržati Adema Zolja za premijera KS

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Još nije poznato da li će SBB podržati prijedlog stranke SDA da za novog premijera Kantona Sarajevo bude izabran Adem Zolj, izvršni direktor u Autocestama FBiH. Konačna odluka bit će poznata nakon sjednice Kluba SBB-a koja je zakazana za petak.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS, rekao je da već dugo poznaje Zolja, ali da njegovo mišljenje uopće nije bitno za proces imenovanja novog premijera. Dodao je da je to neupitno pozicija SDA, a da će konačan stav SBB-a biti poznat nakon sastanka.

"Nakon toga mi ćemo jasno kazati kakva je naša odluka kada je riječ o tom prijedlogu. Prema tome neupitno je to da je u ovom trenutku SDA previše slaba zbog unutrašnjih potresa i mi ne želimo tu situaciju iskoristiti ni na koji način u smislu da ih ucjenjujemo ili nečim uslovljavamo", kazao je Marić.

Naveo je da će SBB insistirati na poštovanju odluka Vlade i Skupštine KS te tražiti da im se vrati dignitet koji je nedostajao u proteklom periodu. Dodao je da su dokaz tome ignorisani izvještaji koji nisu usvojeni na sjednicama Skupštine KS.

"Već dvije ili čak tri godine Zavod za izgradnju KS ima negativan izvještaj i ti ljudi nisu smijenjeni. Insistirat ćemo da ovo bude društvo odgovornosti i da se u potpunosti odbaci selektivni pristup odlukama kao što je do sada bila praksa. Primjer tome je pokretanje smjene za upravljačke strukture u preduzeću ZOI'84, a istog dana nije usvojen ni izvještaj Televizije Sarajevo (TVSA), ali smjena nije pokrenuta", istakao je Marić.

On je naglasio da je vrijeme da Vlada KS prestane obmanjivati javnost i manipulisati njom zanemarujući sve bitne činjenice.

"Trenutno se ovaj parlament nema čime ponositi, pogotovo kada je riječ o poštovanju svih onih odluka koje sam donosio, a svi znamo da to nije bilo dobro. Vrijeme je da prestanemo uvjeravati građane tako što ćemo im priređivati brojne predstave u Skupštini KS, a da pri tome ne poštujemo vlastite odluke. Ukoliko određeni izvještaj nije usvojen, zna se šta slijedi nakon toga, a to je bez selektivnog pristupa smijeniti rukovodeće strukture. Kako ćemo očekivati od nekog da nas poštuje kad sami sebe i naše odluke ne poštujemo", zaključio je Marić u izjavi za Klix.ba.