7 dana nakon bjekstva
0

Još nema potjernice za Abu Hamzom

SRNA
Interpol BiH nije raspisao međunarodnu potjernicu za Karajem Kamelom bin Alijem ni sedam dana nakon što je utvrđeno da je pobjegao iz zeničkog zatvora, u kojem je izdržavao višegodišnju kaznu, potvrđeno je iz Uprave policije MUP-a Federacije BiH.

"Federalna uprava policije samo je obavijestila Interpol o bjekstvu Kamela, ali Federalna uprava policije ne može uputiti zahtjev za raspisivanje potjernice, već to treba da urade Uprava zatvora i sud", objasnio je šef Odsjeka za odnose s javnošću Federalne uprave policije Ćamil Kreso za "Nezavisne novine".

Bin Ali, poznatiji ka Abu Hamza, koji predstavlja opasnost za nacionalnu bezbjednost BiH i kojem je ranije oduzeto državljanstvo BiH, 3. jula je pušten na godišnji odmor iz zatvora u Zenici, u koji je trebalo da se vrati 27. jula.

Abu Hamza se nije vratio sa dopusta, pa je ustanovljeno da je u bjekstvu.

Vršilac dužnosti ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je da će Interpol BiH, čim dobije zahjtev od nadležne policijske agencije ili pravosudne ustanove, u roku od pet minuta raspisati potjernicu.

Hrvatska i Srbija su neposredno nakon saznanja o bjekstvu Karaja Kamela bin Alija za njim raspisale međunarodne potjernice.