Sud BiH
0

Još jedno priznanje krivnje za Korićanske stijene

FENA
Sudsko vijeće Odjela I za ratne zločine danas će razmatrati sporazum o priznanju krivnje koji je Gordan Đurić sklopio s Državnim tužilaštvom, najavljuje BIRN-Justice Report.

Đurić je optužen, skupa sa sedmoricom bivših pripadnika interventnog voda policije u Prijedoru, da je 21. augusta 1992. godine učestvovao u osiguranju konvoja iz kojeg je strijeljano oko 200 civila na Korićanskim stijenama.

Prema potpisanom sporazumu, utvrđeno je da Đurić nije sudjelovao u strijeljanju i egzekuciji žrtava, već je u vrijeme izvršenja zločina osiguravao lokalitet na kojem je zločin počinjen.

Nakon razmaranja sporazuma, koji predviđa kaznu zatvora u rasponu od pet do osam godina, Đurić će 7. jula svjedočiti protiv Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubiše Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Istom optužnicom teretio se i Damir Ivanković, koji je priznao krivicu te je 2. jula ove godine osuđen na 14 godina zatvora.

U srijedu, 8. jula, pred Sudom bi se trebao pojaviti Momčilo Mandić, kada će Tužilaštvo BiH iznijeti žalbu na nepravosnažnu oslobađajuću presudu izrečenu u julu 2007. godine.

Odbrana Ante Kovaća, bivšeg zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se tereti za zločine nad Bošnjacima tokom 1993. godine, danas će iznijeti završnu riječ.

Prema zakonskom roku, Sud bi trebao donijeti presudu u roku od tri dana.

Na suđenju za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice tokom 1992., za koje se terete Predrag Bastah i Goran Višković, bivši pripadnici vojnih i policijskih struktura u tom gradu, odbrana drugooptuženog nastavit će sa izvođenjem svojih dokaza na ročištima danas i 9. jula.