BiH
9

Još jedno dramatično upozorenje BHRT-a: Dugovi rastu, EBU prijeti tužbom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor BHRT-a ocijenio je na današnjoj sjednici da je Radio-televizija Bosne i Hercegovine prešla prag izdržljivosti i da je pitanje dana kada će biti potpuno onemogućena da obavlja svoju funkciju.

Osnovni prihod od RTV takse manji je za petinu u odnosu na period prošle godine, što iznosi oko 2 miliona maraka; dugovi prema dobavljačima se gomilaju; EBU je uputio opomenu pred tužbu, zahtijevajući da im BHRT isplati dug u iznosu od 11 miliona KM. Istovremeno, entitetske televizije RTV FBiH i RTRS ne ispunjavaju zakonske obaveze prema BHRT-u, tako da su dostigle iznos veći od 15 miliona KM.

Upravni odbor podržao je prijedlog Poslovodnog odbora da se od zakonodavne i izvršne vlasti BiH traži da se angažuju na hitnim mjerama za opstanak BHRT-a i ubrzaju zakonsko rješenje za naplatu RTV takse, jer u protivnom moglo bi doći do nesagledivih posljedica za koje upravna tijela ne mogu preuzeti odgovornost. BHRT je žrtva nemogućnosti postizanja dogovora u Parlamentu BiH, s jedne, te odnosa unutar sistema javnog RTV emitiranja u BiH, s druge strane.

Data je podrška na Nacrte programskih planova za 2017. godinu, iako su pripremljeni u krajnje neizvjesnim finansijskim okolnostima koje direktno utječu na osnovni status BHRT-a. Također, Upravni odbor podržao je prijedlog nove organizacije BHRT-a, koja treba odgovoriti na izazove i promjene koje donosi novi, multimedijalni pristup organizaciji i digitalna tehnologija. Očekuje se da će ovaj prijedlog biti završen do kraja ove godine.