Prirodni biser
113

Još jedna pobjeda žena Kruščice: Mašine vraćene, rijeka ponovo odbranjena

Piše: E. M.
Hrabre žene Krušćice (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Mještani Kruščice koji su danas oko 12 sati izvršili blokadu puta s namjerom da popriječe put mašinama koje su trebale doći do gradilišta mini hidroelektrane ponovo su pobijedili u svojim namjerama. Mašine su se vratile, a borba za rijeku Kruščicu se nastavlja.

Dolazak kamiona i mašina na gradilište mini hidroelektrane u Kruščici bio je najavljen za rano jutros, uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Međutim, kamioni su došli u poslijepodnevnim satima, a dočekali su ih mještani Kruščice.

Nedugo nakon toga na mjesto događaja došli su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona koji su razgovarali s mještanima i upoznali ih o prekršajima koje čine blokadom saobraćajnice.

"Mi smo došli samo da osiguramo neometano odvijanje saobraćaja na ovoj lokaciji. Došli smo s našim kamermanima koji su snimili osobe koje su blokirale put i bit će im uručeni prekršajni nalozi, dok će jednom mještaninu zbog oštećenja teretnog vozila biti napisana krivična prijava", kazao je komandir Dragan Škulj.

Nakon ovoga pet članica Vijeća Mjesne zajednice Kruščica prihvatilo je odgovornost i dobile su prekršajne naloge, nakon čega su kamioni napustili mjesto događaja.

Oduševljenje mještana Kruščice uslijedilo je odmah nakon odlaska kamiona s mašinama.

"Ovo nije pobjeda, ovo je žalosno što se dešava. Ako smo pravna država, onda bi policija trebala raditi ovo što mi radimo. Gospodin koji je htio proći s mašinama nema nijedan validan papir kojim bi on mogao proći i graditi. Posjeduje urbanističku saglasnost i građevinsku koju mu je izdalo ministarstvo. To je politički, od suda nema ništa. Higracon je izgubio koncesiju 2014. godine, pa o čemu pričamo?", kazala je Tahira Tibold.

Dodala je kako su policijski službenici danas bili fer i korektni. Da su došli po naredbi nadređenog te da su morali ispoštovati naredbe i odraditi svoj posao.

"Oni moraju raditi i slušati ono što im naredi neko iz Travnika. On to mora izvršiti, inače će dobiti otkaz. Ja vjerujem da oni moraju obavljati svoj posao, ali šta mi da radimo".

Ovo nije prvi protest mještana Kruščice zbog izgradnje mini hidroelektrana na biseru turizma na ovom području koje svake godine svojom netaknutom prirodom privuče veliki broj turista.

Na kraju su dodali kako je Kruščica izvor pitke vode za Zenicu i Vitez te da se kao takav mora čuvati, ali i da je potrebna podrška ovih općina za interes i dobro svih korisnika pitke vode Kruščice.