Četvrta u gradu
37

Još jedna osoba u Goraždu pozitivna na koronavirus, ovo je 126. slučaj u BiH

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema informacijama Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde u izolatorij Kantonalne bolnice danas je smještena jedna osoba, nakon čega je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Ovo je četvrti slučaj koronavirusa u Goraždu.

Prema informacijama Kantonalnog štaba to je bliži srodnik osobe kod koje je ranije utvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

"Ova osoba se morala izolovati jer spada u rizičnu kategoriju", informacija je Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde.

U ovom kantonu do sada su tri osobe zaražene koronavirusom, dok su dvije osobe koje su jučer testirane negativne, a riječ je o bližim srodnicima zaraženih.

Nakon što se broj zaraženih u RS-u s novim 31 slučajem popeo na 90, a u FBiH s ovim u Goraždu i prethodnim u Konjicu na 36, ovako to izgleda po gradovima:

Banja Luka - 64, Čelinac - 3, Laktaši - 6, Srbac - 1, Prnjavor - 2, Ribnik -1, Modriča - 2, Bosanska Dubica - 2, Prijedor - 1, Bijeljina-3, Bosanska Gradiška - 1 i Derventa - 1, Кneževo -3, Sarajevo – 3, Mostar - 6, Zenica - 4, Konjic - 11, Bihać - 4, Tešanj - 2, Orašje - 1, Goražde - 4, Novi Travnik - 1.

Dr. Medina Bičo, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK Goražde ističe da je do sada 57 osoba s porodicama u kućnoj izolaciji, kao i 62 osobe s rješnjem federalnog inspektora.

Naredbom kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK, danas je počeo sa radom i volonterski servis čija je namjena pružanje pomoći pri kupovini osnovnih namirnica, higijenskih potrepština ili lijekova osobama starijim od 65 godina i onima koji boluju od neke hronične bolesti.

Servis će pružati pomoć svim osobama sa zvanične liste koji imaju rješenja o izolaciji. Od 8 sati do 12 sati mogu zvati na broj 062/453-025.