{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još jedna osoba oboljela od svinjske gripe u BiH

S
20.7.2009. u 13:39
0
3
Još jedna osoba oboljela od svinjske gripe u BiH
0
Još jedna osoba oboljela od svinjske gripe u BiH
Foto: AFP
Kod pacijenta koji je hospitalizovan na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci potvrđen je virus tipa H1N1, i ovo je drugi registrovani oboljeli od nove gripe u Republici Srpskoj (RS), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.
Prisustvo virusa nove gripe potvrđeno je analizom obavljenom na Institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu, a na osnovu informacija iz Klinike za infektivne bolesti, kod pacijenta je riječ o srednje teškoj kliničkoj formi gripa, bez komplikacija i da mu je određena odgovarajuća terapija.

Pacijent je lice srednje životne dobi, koje je u RS došlo 16. jula iz zemlje u kojoj su već potvrđeni slučajevi nove gripe.

Kod ovog pacijenata, koji je juče hospitalizovan Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra u Banjaluci, brzi test je bio pozitivan, nakon čega je uzorak upućen na analizu u Institut "Torlak" .

"Malaksalost, kašalj, mučninu i bolove u kostima, pacijent je imao u subotu, a nakon pojave povišene temperature juče se javio ljekaru u mjestu u kome je boravio. Potom je sanitetskim vozilom upućen na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra u Banjaluci", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pacijent je bio u kontaktu sa deset lica, koja su pod zdravstvenim nadzorom, a čije zdravstveno stanje je za sada zadovoljavajuće.

Nadzor lica koja su bila u kontkatu sa oboljelim trajaće narednih sedam dana.

Prvi slučaj nove gripe registrovan je u RS 29. jula. Bolest je tada potvrđena kod jedne 24-godišnje devojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: