UKC Tuzla
0

Još jedan uspješan operativni zahvat

FENA
Prof. dr. Martin Salzer, austrijski stručnjak, uspješno je obavio s tuzlanskim medicinskim timom na Univerzitetskome kliničkom centru (UKC) u Tuzli operativni zahvat oslobađanja lakta desne ruke kod četrnaestogodišnje pacijentice, kojim je umanjeno njeno onesposobljenje.

Marijanin osmjeh i lagano podignuta desna ruka u znak pozdrava, još su jedan u nizu uspjeha ostvarenih na UKC-u Tuzla, saopćeno je iz ove ustanove.

Ostvaren san četrnaestogodišnje Marijane da svojom rukom stavi sjaj na usne, drži čašu sa sokom ili olovku kako bi napisala pjesmu, zahvaljujući izuzetnom medicinskom stručnjaku prof.dr.Martinu Salzeru, iz Austrije i timu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Dolazak prof. Salzera, člana organizacije Austrian Doctors for Disabled koja se bavi pružanjem medicinske i financijske pomoći i podrške osobama sa onesposobljenjem i djeluje u cijelom svijetu organizirao je Rotari Klub iz Tuzle, uz prethodno obavljene kontakte prim.dr Emira Arnautalića, direktora Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla s predstavnicima organizacije "Sumero" iz Sarajeva, koja ima već uspostavljenu suradnju s austrijskom organizacijom Austrian Doctors for Disabled.

Četrnaestogodišnja pacijentica iz Bratunca rođena je s onesposobljenjem i deformitetima obje ruke. Riječ je o rijetkom slučaju - apert sindromu. "To su multipli deformiteti i kod pacijentice koju smo operirali oba lakta su u potpunosti ukočena. Izvedenim operativnim zahvatom, u kome smo timskim radom s cijenjenim prof. Martinom Salzerom na čelu uspješno oslobodili ukočenosti lakat desne ruke, svi smo iznimno zadovoljni", rekao je član tima dr. Boris Bačić, mr. med. sci., dodavši da je rad u surdanji s profesorom Martinom Salzerom novo, vrlo korisno iskustvo.

"Zahvat je protekao bez ikakvih komplikacija i s anesteziološkog aspekta", rekao je dr. Izmir Sijerčić, specijalista anesteziologije i reanimatologije.

"U proteklih četrnaest godina puno smo vremena provodili po bolnicama. Bila sam uporna i tražila sam mogućnost da moja djevojčica ima bolji život. Danas, nemam riječi zahvalnosti profesoru Salzeru, koji je, u čemu se i drugi liječnici slažu, vrhunski stručnjak, ali i svim drugim liječnicima i medicinskom osoblju koje je sudjelovalo u operaciji", kazala je kroz suze Marijanina majka Nada.

Inače, prof. Salzer i austrijska organizacija surađuju sa Savezom udruženja za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Federacije BiH "Sumero", dobrovoljnom nevladinom organizacijom, koju je osnovala grupa volontera, eksperata i roditelja djece s mentalnom retardacijom. Zahvaljujući prvenstveno Harisu Haveriću i Morgiani Karić ova je suradnja vrlo uspješna.

"Veoma sam zadovoljan dolaskom u Tuzlu i obavljenom operacijom, kojom smo uspjeli osloboditi desnu ruku pacijentice", rekao je prof. dr. Martin Salzer.

"Očekujem da ćemo nastaviti suradnju jer sam ovdje naišao na izvrstan tim, na stručne i sposobne ljude i spremne na ozbiljan rad. Više od toga raduje činjenica što smo omogućili kvalitetniji život za ovu mladu pacijenticu i smanjili njenu onesposobljenost. Ishodom ove složene operacije zadovoljan sam i očekujem dobar oporavak uz fizikalni tretman koji će uslijediti", kazao je dr. Salzer.