Dodatna pomoć iz BiH
208

Još jedan tim spasilaca GSS-a Sarajevo otišao u Tursku

N. V.
Druga grupa dobrovoljaca, spasilaca Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo večeras je sa sarajevskog aerodroma otputovala za Tursku.

Ova aktivnost proizišla je iz današnjeg susreta predstavnika Vlade KS sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadıkom Babürom Girginom.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović zajedno s direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Dženanom Brkanićem i ambasadorom Girginom, ispratio je i poželio sreću i ovoj grupi bosanskohercegovačkih spasilaca.

Oni će zajedno sa svojim prethodnicima dati maksimum kako bi spasili što više ljudskih života koji su ugroženi razornim zemljotresima, a koji su prije dva dana pogodili Tursku i Siriju.

U isto vrijeme, i ova aktivnost provodi se u skladu sa Zaključkom Vlade KS koja je na sjednici održanoj ponedjeljak, 6. februara, izrazila spremnost za slanje pripadnika Gorske službe spašavanja obučenih i certificiranih za spašavanje iz ruševina.

Podsjećamo da je tada, pored pripadnika GSS KS, na raspolaganje stavljeno i pet medicinskih timova iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć sa kardiomobilima, kao i pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice.

U Tursku su već otišli timovi civilne zaštite iz oba entiteta i Brčko distrikta, a u planu odlazak imaju i ljekari specijalisti iz Bihaća, koji će, ukoliko ne dobiju odobrenje od države, ići o svom trošku. Predsjedništvo BiH je odobrilo i odlazak Medicinskog tima Oružanih snaga države.