Korićanske stijene
0

Još jedan sporazum o priznanju krivice

Sarajevo-x.com
Državno tužilaštvo najavilo da je postignut još jedan sporazum o priznanju krivice za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, saznaje BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo BiH najavilo je da je postignut sporazum o priznanju krivnje sa još jednim optuženim za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, ne precizirajući o kome se radi.

Prijedlog sporazuma o priznanju krivnje biti će razmatran u nastavku suđenja, 25. augusta.

Za zločin na Korićanskim stijenama, koji je počinjen 21. augusta 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Gordana Đurića, Milorada Škrbića, Ljubišu Ćetića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Svi optuženi su, smatra Tužilaštvo BiH, kao pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor učestvovali u odvajanju i strijeljanju više od 200 civila na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić.

Učešće u ovom zločinu priznao je Damir Ivanković, kojeg je Sud nakon prihvatanja sporazuma o prinanju krivice osudio na 14 godina zatvora.

Nakon Ivankovića, i optuženi Gordan Đurić je postigao sporazum, ali ga Sudsko vijeće nije prihvatilo, jer se Đurićevo svjedočenje protiv ostalih optuženih razlikovalo u odnosu na “činjenični opis naveden u optužnici”.

U nastavku suđenja kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan je Enes Džaferović koji je bio u konvoju 21. augusta 1992. godine na putu od Tukova, općina Prijedor ka Travniku. Svjedok je ispričao da je bio zajedno sa drugim civilima u autobusu koji se pokvario prije nego što će doći do Kneževa/Skender Vakufa.

"Bili smo u autobusu i čekali. Došla je Lada iz koje su izišla tri vojnika sa automatskim puškama. Jedan je počeo da galami, govoreći da nas može pobiti. Nedugo zatim, došao je prazan autobus iz pravca Travnika i potrpani smo u njega", kazao je Džaferović, dodavši da je "tada došao i Mile koji ih je kasnije spasio".

Svjedok je pojasnio da su ušli u drugi autobus i krenuli, međutim, ubrzo se i on pokvario.

"Stali smo kod nekih sela, vidjeli smo da je bilo vojske. Došlo nam je troje ili četvero sa kokardama na glavi. Pitali su Mileta hoće li on da ide spavati, a da oni ovo srede. Mile im je rekao da je on vođa puta, ubijedivši ih da odu", kazao je svjedok.

Nakon završetka ispitivanja, svjedok je pokazao u sudnici da je "Mile" optuženi Milorad Škrbić.

Svjedok je kazao da su kasnije civili iz autobusa potrpani u kamione kojima su došli do mjesta Smetovi, odakle su pješke nastavili prema Travniku.

Prije kvara na autobusima, svjedok je ispričao da je sa njima bio neki vojnik zvani "Zoka" iz Tukova, koji je naredio dvojici civila da pokupe od ostalih novac i zlato.

"Zoka je potrpao u džepove od vojničkih hlača puno para, a kesu od nakita uzeo je vozač", kazao je svjedok, dodavši da je on predao oko 3.000 tadašnjih maraka i sat koji mu je bio poklon.

Drugi svjedok Tužilaštva bio je Ferid Kovačević koji je također 21. augusta 1992. godine bio prisutan u konvoju na putu od Prijedora do Travnika.

"Kada smo došli do Korićanskih stijena, vidio sam sa kamiona koji je imao ceradu, dva autobusa puna ljudi kojima su glave bile sagnute. Bili su to plavi autobusi na kojima je pisalo Ikarbus. Nisam vidio više ništa, a ne sjećam se da sam čuo pucnjavu", kazao je svjedok.

Tokom vožnje prema Travniku, svjedok kaže da je "više puta ulazio u kamion čovjek i tražio da predamo novac i zlato". Svjedok ne zna ko je bio taj čovjek.