|

Još jedan sastanak stranačkih lidera

Još jedan sastanak stranačkih lidera
0
S
Sarajevo-x.com
11.12.2007. u 08:40
0
komentara
0

dijeljenja
Još jedan sastanak stranačkih lidera
Novi sastanak predstavnika šest političkih stranaka i visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka zakazan je za danas u okolini Banja Luke na inicijativu lidera SNSD-a i premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Na današnjem "druženju“ bit će govora o dinamici formiranja Vijeća ministara BiH te reformama policije i Ustava.
Na skup u Banja Luci pozvan je i ponovni kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, trenutni predsjedavajući istog Vijeća, ali u ostavci.

Milorad Dodik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naveo da će se na sastanku razgovarati o dinamici formiranja Vijeća ministara te reformama policije i Ustava, odnosno onoga što je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

"SNSD ostaje i dalje čvrsto ubijeđen da je ostavka Nikole Špirića bila opravdana i da smo odlučni da u sličnim situacijama neprincipijelnog ponašanja bilo koga u BiH slično se i ponašamo", rekao je Dodik.

Ponovio je da je reforma policije koja će se odnositi samo na državni nivo dovoljan uvjet da BiH potpiše Sporazum s EU, a to bi bio i moment kada bi trebalo da prestanu "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika.

Dodik ne očekuje da će biti problema o dogovoru o pitanjima koje treba riješiti u vezi s pitanjem reforme policije kada je u pitanju državni nivo.

Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH je usvojio načela HDZ BiH koja će predsjednik stranke Dragan Čović danas predočiti sudionicima sastanka u Banjoj Luci.

"Kako su promjene Ustava BiH jedina tačka dnevnog reda sastanka u Banja Luci, vjerujem kako ćemo nastaviti s radom tamo gdje smo stali kada smo se prvi put okupili u Mostaru, a nakon toga u Sarajevu. Vjerujem kako će danas usvojeni zaključci, koje ću sutra predočiti sudionicima sastanka u Banjoj Luci, dobiti potporu većine sugovornika. HDZ BiH zalaže se za federalizaciju zemlje, a BiH bi trebala biti sačinjena od četiri federalne jedinice", kazao je Dragan Čović te istaknuo da je vrlo bitno da novi Ustav BiH bude usvojen do 30. juna iduće godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.