Sutra nastavak
71

Još jedan sastanak lidera stranaka bez rješenja: Niko ne odstupa od svojih principa

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon današnjeg trosatnog sastanka sa Venecijanskom komisijom, predstavnici stranka SDA, HDZ, SBB, SDP i DF nisu bliže rješenju kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.

Borjana Krišto iz HDZ-a kazala je kako se danas nije dogodilo ništa novo i da su razgovarali, kao i do sada, o rješenju koje stranke nude.

"Svi vide svoj način implementiranja presude Ustavnog suda. Mi se zalažemo za proporcionalnu zastupljenosti i legitiman izbor kada su u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda. Drugi negiraju odluku Ustavnog suda jer vide BiH i Dom naroda s drugačijim nadležnostima", kazala je Krišto i dodala da nema ništa od rješenja ovog problema na federalnom nivou.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako svi zagovaraju iste principe, ali da je SDP spreman da razgovaraju o temi da rješenja koja su predložena zakonom o izbornim jedinicama i broju mandata u Federalnom parlamentu budu privremena dok se ne usaglasi zakon.

"Bitno je da smo čuli od Venecijanske komisije da državni zakon ne može ići kontra entitetskog ustava i da su odredbe entitetskog Ustava u skladu s međunarodnim standardima. Svi smo problem, jer niko ne odstupa od svojih pozicija. Ne vjerujem da će se do jutro nešto promijeniti, ali ko zna, možda se ipak nešto spektakularno desi peko noći", rekao je Nikšić.

DF-ov predsjednik Željko Komšić kazao je kako je sastanak protekao standardno, a da su predstavnici Venecijanske komisije iznosili stavove koje su i ranije iznijeli.

"Stavovi su isti kao što su bili u dopisu koji je otišao Ustavnom sudu, a koji Ustavni sud nije uzeo u razmatranje. Venecijanska komisija se drži standarda. Oni nisu kao mi, može ovako, može onako. Kada je standard, onda je standard. Ponovljeni su isti stavovi. Sutra ujutro se nastavljaju razgovori i sutra očekujem da će biti isto", kazao je Komšić.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić konstatovao je kratko kako nije napravljen nikakav značajan napredak, ali da svi ulažu trud kako bi se pronašlo rješenje.