Potvrdila Agencija
153

Još jedan propust: "Srebrena malina" nije registrovana u sistemu javnih nabavki

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin potvrdio je u saopćenju za javnost da poljoprivredno gazdinstvo "FH Srebrena malina" u vlasništvo TV voditelja Fikreta Hodžića koje je od Vlade FBiH dobilo posao nabavke respiratora nije registrovano u sistemu javnih nabavki.

"Dijelimo zabrinutost javnosti jer sporni dobavljač 'Srebrena malina' uopšte nije ponuđač registrovan u sistemu javnih nabavki i kao takav nije registrovan na Portalu javnih nabavki", naveo je Salčin

Poručio je da zbog toga Agencija za javne nabavke već sarađuje sa tužilaštvom vezano za ovaj slučaj i učinit će sve iz svoje nadležnosti na otkrivanju i procesuiranju evenutalnog kršenja zakona pri ovim konkretnim nabavkama.

Inače, iz ove agencije su naveli da nije proveden Zakon o javnim nabavkama, a potrošeno je 10,5 miliona KM, što, kako kažu, ukazuje na to da se desio ogroman propust.

Potcrtao je da je Zakon o javnim nabavkama je čitavo vrijeme pandemije u primjeni, te da ni u jednom momentu nije suspendovan, niti je donesena bilo kakva odluka ili drugi propis kojim se Zakon suspenduje. Podsjetimo, ugovor sa "Srebrenom malinom" potpisao je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas je donijela odluku da pokreće istragu o radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u periodu od proglašenja stanja nesreće u FBiH od 16. marta 2020.

Također, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu, na prijedlog Aljoše Čampare zadužila Federalnu upravu civilne zaštite, federalne uprave i federalne upravne organizacije, te sva federalna ministarstva i druge federalne institucije da joj, najkasnije do 8. maja 2020. godine, dostave detaljne informacije,