{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još jedan građanin BiH poginuo na ratištu u Siriji?

A
26.9.2013. u 08:19
2
Još jedan građanin BiH poginuo na ratištu u Siriji?
2
Još jedan građanin BiH poginuo na ratištu u Siriji?
Foto: Vijesti Ummeta
Devet dana nakon što je objavljeno da je na ratištu u Siriji stradao 41-godišnji Derviš Halilović zvani Omar iz Zenice, stižu nove vijesti o pogibijama bh. državljana u toj ratom zahvaćenoj državi.
Prema informacijama portala Vijesti Ummeta, koji je blizak selefijskoj zajednici na Balkanu, u Siriji je ovaj put stradao Emedin Velić (Musena) iz Sarajeva. Još nema službene potvrde o smrti Velića. Naglašava se da je "još jedan ‘junak-lav’ sa Balkana šehidio u Siriji".

"Brat je pogođen u žestokoj borbi i okršaju sa alevijskim mušricima, u stomak i nogu, prilikom njegovog pokušaja, a kako dolikuje junacima i hrabrima, da ne ostavi i izvuče brata Zubejra Turkmena", prenosi navedeni portal koji je, također, prošle sedmice prvi je prenio vijest o smrti Halilovića.

Dodaje se kako se Velić "odazvao vapajima sestara muslimanki čija je čast oskrnavljena", ali i "nemoćnima, starima i nedužnoj dječici".

Prema istim izvorima, osim stradalog Velića, još jedan borac bošnjačke nacionalnosti, ranjen je u stomak i "uspješno je operiran i dobro se osjeća".

Uz vijest su prenesene i fotografije na kojima je Velić u društvu Bajre Ikanovića, koji je 2007. godine osuđen za terorizam na Sudu BiH. Ikanović se, također, nalazi u Siriji i navodno je već bio ranjen.

Kako je za Agenciju Anadolija ranije izjavio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, prema operativnim saznanjima kojima raspolažu sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini, na ratištima u Siriji učestvuje oko 60 državljana BiH. No, oni koji su bliski spomenutim krugovima navode da je ta brojka i mnogo veća.

"Radi se o sljedbenicima selefizma u Bosni i Hercegovini", kratko je rekao Malagić za AA.

Prema operativnim, ali neslužbenim informacijama, u Siriji na strani pobunjenika ratuje i oko 140 Albanaca sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i Crne Gore, ali je potpuno izvjesno da je i ta brojka veća.Prije Derviša Halilovića, u Siriji je sredinom maja ove godine poginuo i Zeničanin Muaz Šabić. Među stradalima je i izvjesni Abduldžafar iz BiH. Mediji su krajem maja javili da je u Siriji poginuo i jedan žitelj Gostivara u Makedoniji.

Poznato je i ime Eldara Kundakovića, 27-godišnjeg mladića iz Novog Pazara, koji je poginuo je 14. maja u borbama protiv snaga Bashara Al-Asada u Siriji. Zajedno sa njim poginuo je i Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori.

Prema izjavama članova porodica nekih od učesnika borbi u Siriji, tamo se nalazi 30-tak Sandžaklija. Jedan od njih je i Mirza Ganić iz Novog Pazara, koji je iz Sirije poručio da se bori ''za slobodu sirijskog naroda''.

Tokom ovog mjeseca i još jedan mladić s Kosova, tačnije 22-godišnji Pajtim Olluri iz okoline Lipljana, poginuo je u ratu u Siriji. Još uvijek nema detalja u kojem gradu je ubijen. Prije njega u borbi protiv režima Bashara Al Assada poginuli su i Naman Damolli iz Prištine i Muhamet Koprova (22) iz Mitrovice. Među Albancima koji su poginuli u Siriji su i Halit Maliqaj (31) iz Tirane, Ermal Xhelo iz Vlore, Nimetullah Imeri (38) i Sami Abdullahu iz Skoplja, Rasim Zeqiri iz Gostivara i Muaz Ahmeti (23) iz Preševa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: