Miroslav Lajčak
0

"Još je rano govoriti o mojem nasljedniku"

FENA
Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH, koji odlazi s te funkcije, izjavio je večeras da je još rano govoriti o imenima njegovog nasljednika, ali prema dogovorenim principima bit će ličnost koja dolazi iz EU.

Lajčak je dodao da proces traženja njegovog nasljednika na funkciji u BiH nema ništa zajedničko s procesom tranzicije OHR-a, jer su to dva odvojena pitanja.

Naglasio je da će do imenovanja nasljednika ostati da obavlja funkciju visokog predstavnika sa svim ovlastima.

Lajčak je kazao da se neće razdvajati funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH.

  • Politika međunarodne zajednice se ne mijenja. Idemo ka tranziciji koja će se ostvariti kada budu ispunjeni definirani uslovi i mene treba da naslijedi neko ko će imati isti mandat, kao što imam ja, tj. biti visoki predstavnik i međunarodne zajednice i predstavnik EU, pojasnio je on.

Istaknuo je da ne bi trebalo da još dugo obavlja funkciju u BiH nakon što je jučer preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke, jer su obje dužnosti zahtijevne.

Komentirajući jučerašnji dogovor lidera SDA Sulejmana Tihića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, Lajčak je kazao da je svaki dogovor političara u BiH korak dalje.

Podsjetio da je međunarodna zajednica pozdravila dogovor iz Pruda zbog činjenice da je uspostavljen na principu dogovaranja, umjesto slanja međusobnih neprihvatljivih poruka.

  • To je već treći sastanak i vidimo da on donosi rješenja, jer je na osnovu dogovora iz Pruda u Predstavničkom domu Parlamenta BiH prihvaćen budžet BiH za ovu godinu, a jučerašnji sastanak je napravio značajan pomak u procesu definiranja statusa Brčkog, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za RTRS.

Pitanje oko statusa Brčkog, kaže, još nije gotova stvar, ali je veoma blizu, a oko državne imovine i Ustava ostaje još "puno toga da se precizira, ali svaki sastanak od Pruda je pomogao da stvari krenu naprijed".

On nije želio da spekuliše koliko će biti teritorijalnih jedinica u BiH, naglasivši da je to apsolutno odgovornost i kompentencija domaćih političara.

Želio bi i da vidi, kako je kazao, šest lidera na sastanku, a ne tri, jer bi to dalo puni legitimitet procesu, ali se i svi mogu u Parlamentu uključiti kako bi poboljšali ili promijenili dogovor iz Pruda.

  • Svi oni koji nisu bili u Prudu imaju šansu i pravo da uđu u te razgovore, jer je to unutrašnja stvar vaše zemlje. Ali sve što se bazira i osniva na dogovoru imat će podršku međunarodne zajednice, zaključio je Lajčak.

Naveo je i da jučerašnji dogovor nikako nije rušenje Dejtonskog sporazuma, budući da je to tek politički dogovor, a Ustav BiH se mijenja u parlamentarnoj proceduri kvalificiranom većinom.