BiH
0

Još dvije radarske kamere na putu M-17

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je usvojila Program utroška sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a za 2008. godinu. Za potrebe dodatnog tehničkog opremanja i poboljšanja uvjeta za rad radi stvaranja povoljnijih sigurnosnih uvjeta na području ovog kantona iz budžeta ZDK-a u 2008. godini planirano je izdvajanje 2,5 miliona KM.

Za nabavku nove opreme i za jačanje Jedinice za podršku MUP-a ZDK-a opredijeljeno je oko 1,3 miliona KM. Za rješavanje problema smještaja policijskih stanica u općinama Usora, Doboj- Jug i Kakanj planirano je 700.000, dok će se oko 500.000 KM utrošiti za poboljšanje uvjeta rada u ostalim policijskim strukturama, što prema riječima, resornog kantonalnog ministra Aziza Brotlije, predviđa i pripreme za izdavanje novih biometrijskih pasoša.

"Zgradi Policijske stanice Usora neophodna je rekonstrukcija i u ovoj godini planiramo uraditi tu stanicu, te početi rekonstrukciju zgrade u Doboj-Jugu. Kako se PS Kakanj nalazi u zgradi suda, vjerovatno ćemo morati graditi novu zgradu za potrebe te policijske stanice. Nabavka nove opreme predviđa kupovinu četiriju kombija - transportera, 12 putničkih vozila, četiriju motocikla i po jednu autodizalicu i autoprikolicu, sve po sistemu staro za novo", kazao je ministar Brotlija.

Osim jedne, nedavno instalirane radarske stanice, u planu je da se tokom ove godine nabave i na putu M-17 instaliraju još dva ovakva radarska sistema i kupovina osam novih ručnih radara.

"Projekat instaliranja videonadzora saobraćaja na tri najfrekventnije raskrsnice u Zenici skoro je završen i mi očekujemo da će te kamere vrlo brzo biti stavljene u funkciju. Radi se o raskrsnicama, na ulazu u Zenici kod direkcije Arcelor Mittala, na Bulevaru Kulina bana kod zgrade Lamela i na raskrsnici Školske i Travničke ulice kod stare Općine. Sve se ovo čini kako bi se prventivno djelovalo protiv prekršilaca saobraćajnih propisa i da bi se stvorili povoljniji uvjeti za odvijanje saobraćaja", izjavio je nakon današnje sjednice Vlade ZDK-a Aziz Brotlija, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.