Banja Luka
0

Još dvije osobe preminule od nove gripe

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
U Kliničkom centru Banjaluka noćas su preminula dva muškarca, od kojih je jedan bio pozitivan na virus A /H1N1/, a kod drugog postoji sumnja na prisustvo ovog virusa, potvrđeno je Srni u Institutu za zaštitu zdravlja i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kod tridesettrogodišnjeg muškarca, koji je od 23. novembra bio smješten u Jednici intenzivne medicine Kliničkog centra, serološki je dokazano da boluje od influence H1N1.

Dugi preminuli pacijent, starosti 78 godina, primljen je juče u Jedinicu intenzivne medicine. Zbog sumnje da boluje od pandemijske influence A /H1N1/ sa komplikacijama, traženo je da mu se uradi brzi test na influencu, što nije bilo moguće, jer je imao obilno krvarenje iz nosa.

Pacijent je preminuo jutros oko 3.00 časa, a naknadno će biti utvrđeno da li je bio zaražen virusom A /H1N1/.

U Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra u Banjaluci trenutno su smještena tri pacijenta, koji su za sada stabilni.

U posljednja 24 časa u RS devet lica je oboljelo od novog gripa i to troje djece do 14 godina, pet odraslih osoba mlađe i srednje životne dobi i jedna osoba starije životne dobi.

Na Klinici za infektivne bolesti trenutno je hospitalizovano 65 oboljelih i to 39 na odjelima i 26 u dnevnoj bolnici.

U RS od novog gripa do sada je oboljelo 280 lica, dok je jedna muška osoba preminula.